Pomozte ornitologům. Tento víkend se můžete zapojit do sčítání ptáků

sčítáníTřetí ročník sčítání ptáků na krmítku proběhne o víkendu od pátku 8. ledna do neděle 10. ledna. Sčítání ptáků pohodlně a bezpečně z domova pořádá Česká ornitologická společnost. Zadání zní jasně, hodinu pozorovat vlastní krmítko a poté výsledky odeslat na webovou stránku ornitologů, kde se dozvíte i postup pro správné sčítání ptactva.

„Do sčítání ptáků na krmítku se může zapojit úplně každý bez předchozí zkušenosti s ornitologií. Kdo si není jistý, že dokáže poznat nejběžnější druhy ptáků, pomohou mu naše materiály s vyobrazením druhů," říká koordinátorka sčítání ptáků na krmítkách Alena Skálová z České společnosti ornitologické. Prvního ročníku Ptačí hodinky se zúčastnilo 14 000 lidí, druhého už 21 000 lidí. Letošní ročník se uskuteční bez omezení, protože opatření týkající se šíření koronaviru nemají na sčítání z pohodlí domova žádný vliv.

„Mnoho druhů lze přilákat na slunečnicová semena. Ptáci si oblíbili i vlašské ořechy nebo lojové koule. Ty ale doporučujeme bez sítěk. Jde o zbytečné plasty, které často ještě na jaře vidíme viset v parcích a zahradách. Když spadnou, mohou je kvůli lákavé vůni pozřít psi, kterým pak způsobují vážné problémy," upozorňuje Dita Hořáková z České společnosti ornitologické. Výsledky mohou lidé nahrávat do 15. ledna, případně i zaslat poštou vyplněný formulář. V loňském roce byla nejčastějším návštěvníkem krmítka sýkorka koňadra.

Pomozte ornitologům doplnit informace z celé republiky.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.