Krajský projekt Gastroakademie vstoupil do pátého ročníku

appetizer-plate-941284 1920V září loňského roku Asociace malých a středních podniků ČR za podpory partnerů vyhlásila program STUDUJ GASTRO, BUĎ GASTRONOM. Program určený pro střední školy se skupinami oborů Gastronomie je zaměřený na propagaci studia a podpůrně i na setrvání těchto žáků v oboru, protože do gastronomické praxe jich směřuje necelá polovina. Tradičně spolupracující čtveřice krajských škol OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava, OA a HŠ Havlíčkův Brod, OA a HŠ Třebíč a Hotelová škola Světlá Velké Meziříčí se rozhodly do projektu zapojit.

Mezitím koronavirová krize přinesla další omezení a praxe žáků v restauracích proběhla v loňském roce jen jeden týden v říjnu. V lednu již některé restaurace konstatují vážné ekonomické problémy, přesto většina z nich má stále velký zájem o praxe žáků Gastroakademie, které vnímají velmi pozitivně a přínosně.

Distanční výuka žáků a omezení provozu restaurací vytvořilo příznivé podmínky pro intenzivní zapojení do projektu STUDUJ GASTRO, BUĎ GASTRONOM, který probíhá přednostně na sociálních sítích, zejména na Instagramu. Žáci i učitelé z jednotlivých škol tvoří videa, fotografie a již nyní se je daří propojovat se známými osobnostmi, gastro influencery, herci nebo bývalými studenty. Podmínkou pro úspěch je množství interakcí (lajků), které příspěvek získá pod slovem označeným symbolem #, tzv. hastagem. Pro tento projekt je to #studujgastro, doplněné případně označením školy. Školy a jejich žáci s nejvyšší aktivní komunikací do ukončení soutěžního období, tj. do konce února, mohou po vyhodnocení soutěže v průběhu března získat atraktivní ceny. Slavnostní vyhlášení oceněných je plánované na polovinu dubna.

Díky projektu #studujgastro je propagován na sociálních sítích i projekt Gastroakademie, #gastroakademie, který realizuje Kraj Vysočina ve spolupráci se školami a vybranými restauracemi. Oba projekty mají v mnoha ohledech společné cíle. Podporu Gastroakademie a jejímu pokračování vyjádřil i radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jan Břížďala na společné schůzce zástupců škol a krajského odboru školství.

Jana Hadravová
odbor školství, mládeže a sportu
Krajský úřad Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.