Seriál ze zámku

VýstřižekVysočinu pokrývaly kdysi husté lesy, jimiž vedlo jen minimum cest. Jedna z nich směřovala údolím řeky Oslavy do Čech. Občas po ní putovali kupci, kteří vezli svůj náklad, aby ho prodali či směnili v obydlených končinách. Za nějaký čas se zase vraceli domů s jiným zbožím nebo s cinkajícími váčky plnými peněz.

Poblíž soutoku dvou řek vyrostla časem malá osada. Její obyvatelé se živili tím, co se jim podařilo vypěstovat na kamenitých políčkách. Pro vylepšení jídelníčku chytali v řekách ryby i raky.

Pověst
Jednou jeli po stezce zase jezdci. Místo nákladu zboží však měli zbraně. Na první pohled bylo zřejmé, že je to nějaký velmož se svou družinou. Už se smrákalo, když se blížili k soutoku řek. Nedaleko osady přebrodili řeku, vyšplhali do kopce. To už byla úplná tma. Zastavili se tedy a přenocovali pod košatou lípou.
Ráno se před nimi otevřel nádherný pohled. Z nedaleké vysoké skály bylo vidět dolů do údolí na obě řeky i do dálky na okolní kopce. Pán rozhodl, že zde postaví hrad. Brzy přijely vozy plné dělníků a ti na skále nad řekou vybudovali pevný hrad.

Jak to bylo doopravdy
Hrad byl vybudován v první třetině 13. století. Listina, v níž je k roku 1236 zmiňován Budislav z Meziříčí, sice vznikla až o třicet let později, stavebně historický průzkum však dokládá, že v té době hrad opravdu existoval.
Měl tvar nepravidelného lichoběžníku. Z východní strany stál nad skálou podsklepený palác se dvěma sály, v rohu směrem k jihovýchodu na něj navazovala hranolová obytná věž. Zbývající strany byly obehnány mohutnou hradbou z lomového kamene silnou přes dva metry. Vstupovalo se ze západní strany bránou chráněnou příkopem. Celý hrad zaujímal menší plochu, než je dnešní hlavní zámecká budova.
Podle osady v údolí byl hrad pojmenován „Meziříčí". A aby se ta různá Meziříčí a Meziříčka nepletla, přidali k názvu později „nad řekou Oslavou" a časem též „Velké".

Marie Ripperová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.