Spolupráce zemědělců, ochránců přírody i veřejnosti může zachránit desítky mláďat čejky chocholaté

Čejka chocholatá_je_typickým_obyvatelem_českých_polí_a_luk_foto_Václav_Hlaváč_copy_copyZa posledních čtyřicet let se populace čejky chocholaté snížila o téměř 90%. Tohoto obyvatele našich polí, který hnízdí na zemi a jeho hnízda jsou velmi nenápadná, ohrožují hlavně jarní práce zemědělců. Stejně jako v minulých letech, i letos chystají ochránci přírody z České společnosti ornitologické a Záchranné stanice Pavlov ve spolupráci se zemědělci čejkám na Vysočině pomoci. Přitom jejich ochranu může podpořit každý – stačí výskyt čejek zadat do databáze na stránce www.birds.cz.

„Čejka se do české krajiny začíná vracet v závěru února a už v březnu hnízdí. Malé důlky se čtyřmi vejci zbarvenými jako okolní půda tak ohrožují hospodáři jarními pracemi – přípravou půdy k setí, setím jařin, na loukách pak vláčením nebo válcováním," přibližuje situaci Petra Hulvová ze záchranné Stanice Pavlov.

Pomozte ochráncům s monitoringem a zachraňte ptačí životy

Stejně jako v minulých letech se pracovníci vysočinské pobočky České společnosti ornitologické ve spolupráci s kolegy ze záchranné Stanice Pavlov za podpory grantu Českého svazu ochránců přírody rozhodli podat pomocnou ruku. „Úkol je to vždy značně nesnadný, protože je potřeba čejčí téměř neviditelná hnízda dohledat, označit a následně se spojit se zemědělci, kteří na daném místě hospodaří, a informovat je o výskytu hnízd a jejich umístění," vysvětlila Petra Hulvová s tím, že vloni se takto, a to i vstřícností zemědělců, podařilo zajistit ochranu 53 hnízdícím párům v 23 lokalitách. Z aktivit nakonec vzešla také odborná studie s názvem Ochrana hnízd čejky chocholaté v Kraji Vysočina 2020. Ta dokládá a vyvozuje, že bez dohledání a zajištění konkrétní ochrany by výsledkem jarních pracích na polích a loukách bylo až 70 % zničených hnízd čejky chocholaté. Přitom bezmála dvě třetiny hnízd by byly zničeny na orné půdě a přes 20 % na loukách při vláčení.

Pokud se chcete i vy na okamžik proměnit v ochránce zvířat, spojte procházky přírodou s ptačím pozorováním. Když přítomnost čejky na některém z míst objevíte, zadejte informace do databáze na stránce www.birds.cz. Podobně mohou spolupracovat také zemědělci, právě ti jsou totiž na polích a loukách jako doma. Odborníci s databází pracují, místo navštíví a hnízda se pokusí dohledat, spojit se s majiteli pozemků a domluvit se na ochraně čejek. Bystrým sledovatelům pak bude odměnou skutečná letecká akrobacie s kotrmelci a lopingy ve vzduchu, která je pro tohoto elegantního ptáka s černou chocholkou typická stejně jako jeho hlasité naříkavé cííí-wik.

S podobnou situací se potýkají také další druhy polních ptáků, jako jsou skřivani, lindušky nebo koroptve, ohrožená jsou i mláďata zajíců.

Více informací: Mgr. Petra Hulvová, tel.: 777 974 848, Ing. Zbyšek Karafiát, Ph.D., ředitel Záchranné stanice Pavlov, tel.: 734 309 798

Mgr. Monika Brothánková
PR a propagace
Záchranná stanice Pavlov

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.