Na málo známá turistická lákadla v regionu upozorní lidi Vysočina Tourism

Kostel sv._Jiří_v_Řečici_2Křížová cesta Nová Říše na Jihlavsku, Literární památník Vysočiny v Tasově na Třebíčsku, zřícenina Zubštejn na Žďársku. To je jen drobný výčet turistických atraktivit, o kterých mnozí lidé ani nevědí, že existují. Změnit tuto skutečnost má speciální česko-rakouský projekt v regionu pod taktovkou organizace Vysočina Tourism. Ta chce zajistit větší informovanost lidí pro ty památky, na kterých se dohodne s odborníky. Celkem se vybírá ze seznamu téměř dvou stovek atraktivit.

Mezi předběžně vytipovanými místy jsou třeba také Muzeum techniky v Telči na Jihlavsku, Michalův statek na Havlíčkobrodsku nebo zaniklá obec Mstěnice na Třebíčsku.

Seznam turistických lákadel má splňovat až na pár výjimek tři společná kritéria. „Obec pod kterou spadá, by měla mít do osmi tisíc obyvatel. Podmínkou je také platba vstupného kvůli monitorování, takže to nemůže být kdejaká tvrz či zřícenina. Pokud se nevybírá vstupné, měla by se na tomto místě dít alespoň jedna kulturní nebo společenská akce ročně,“ vysvětlila koordinátorka projektu Venkovské památky Eva Nejezchlebová z Vysočina Tourism a doplnila: „Výjimkou jsou v tomto seznamu pak přitom třeba Podlipnické kostely, kde se peníze od návštěvníků sice nevybírají, ale rádi bychom jim pomohli s propagací.“

Aktuálně mají v ruce seznam téměř dvou set památek spolu s dotazníky zástupci obcí. „První vlnu dotazníků jsme dávali přímo zaměstnancům v turistickém ruchu v našem regionu. Oslovovali jsme také víc jak desítku obcí,“ vysvětlila koordinátorka projektu Venkovské památky Eva Nejezchlebová z organizace Vysočina Tourism.

Jaké konkrétní atraktivity budou finálně vybrány má být jasné do poloviny května.  

„V následujících dvou letech budeme v rámci tohoto projektu vytvářet společnou turistickou nabídku zaměřenou na venkovský cestovní ruch. Dále plánujeme organizovat semináře a exkurze jak na Vysočině, tak v Dolním Rakousku. Samozřejmostí je propagace vybraných památek a turistických cílů na české a na rakouské straně,“ upřesnila Nejezchlebová.

Zuzana Dudášová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.