Mají se kam vrátit? Poslední tažní ptáci se vracejí

fotka čápiPřestože má letošní jaro pozvolný nástup a je výrazně chladnější, návrat tažných ptáků na svá hnízdiště je v plném proudu. Některé druhy už zahřívají své snůšky, jiní ptáci se teprve zabydlují a poslední budou přilétat v nejbližších dnech. Mezi nejznámější tažné druhy patří čáp a vlaštovka, kteří zimují v Africe a k nám přilétají na svá oblíbená hnízdiště, aby vyvedli své mladé.

K méně nápadným druhům, které využívají lidská sídla, patří jiřičky a rorýsi. Dlouhou dobu spolu žili v harmonii v blízkosti člověka. V poslední době, kdy je velký tlak na opravu a zateplování budov, jsou ptáci bohužel ohroženi při samotném zahnízdění. Negativní vliv má i velkoplošné hospodaření a úbytek hmyzu.

Soužití ptáků u lidských sídel může narušovat komfort bydlení. Lidem např. vadí znečišťování trusem či ranní štěbetání. Tyto situace ve většině případů lze řešit vhodně navrženým opatřením. Často se jedná o jednoduché a ekonomicky nenáročné úpravy, jako je umístění podložky proti znečištění, instalace náhradních budek, vhodně zvolený nátěr fasády. Ve složitějších případech je dobrá rada odborníka, proto je možné se s důvěrou obrátit na zástupce České ornitologické společnosti nebo Agenturu ochrany přírody a krajiny. Neměly by se tedy svévolně odstraňovat ani neobsazená hnízda na podzim po vyhnízdění, ať už jsou umístěna na stromě, v křoví, na balkoně paneláku nebo uvnitř ve stáji nebo v garáži.

„V roce 2014 byl čáp bílý a čáp černý vyhlášen ptákem roku. Od tohoto roku Česká společnost ornitologická sleduje průběh hnízdění čápů za pomoci mnoha dobrovolníků. Mapu s výskytem čápa bílého lze nalézt na webové stránce birds.cz a k monitoringu se mohou připojit i další dobrovolníci. Kraj Vysočina se v rámci environmentálního vzdělávání věnuje ochraně volně žijících ptáků dlouhodobě," řekl náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Lukáš Vlček.

Barbora Švíková, odbor životního prostředí a zemědělství
Krajský úřad Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.