Přestavba hradu na zámek

F 33.1.29Po skončení husitských válek získali meziříčský hrad opět pánové z Lomnice. Jan Meziříčský z Lomnice působil v letech 1496-1515 ve funkci moravského zemského hejtmana. Při svých cestách ke dvoru poznal nové trendy bydlení, a protože mu nechyběly ani peníze, zahájil přestavbu meziříčského hradu na pohodlnější zámek.

Ze severní strany byl vystavěn nový kuchyňský trakt, který byl celý podsklepen. Východní palác nad skálou byl rozšířen severním směrem, skálu zde nahradil mohutný kamenný taras, a zvýšen o 2. patro. V přestavbě pokračoval Jan z Pernštejna, který Meziříčí koupil roku 1528 od synů Jana z Lomnice. Na Meziříčí se roku 1530 narodil jeho syn Vratislav, kterého současníci pro jeho okázalost nazývali Nádherný.

Kterak zámek Meziříčí na poháru vína stojí

Tuto pověst, či snad hádanku vypravovali staří sluhové pernštejnským dětem. Znal ji asi i Vratislav. Jak je to možné? Může snad hrad stát na poháru? Jistěže může. Když se přestavoval meziříčský hrad, vykopali v rohu směrem do města „důl", tedy otvor, a do něj vložili pohár vína. Otvor pak zakryli kamenem, jako se zakrývá dutý základní kámen stavby, a na něm vystavěli zeď. A tak od tehdejších dob meziříčský zámek stojí na poháru vína. Nutno dodat, že odrůda vína se neuvádí, a protože dosud nebylo nalezeno, zdá se, že na tom poháru vína zámek stojí dodnes.

F 33.1.32Hrázděné ochozy na vnější hradbě i na věžích byly nahrazeny zděnými. Vstupní brána byla prodloužena a nad ní byla vyzděna věž. Ani Pernštejnové však dílo nedokončili.
Roku 1552 koupil Meziříčí Zikmund Helt z Kementu. A přestavba pokračovala.
Severní křídlo bylo zbořeno a nové bylo vysunuto vně původní hradby. Nádvoří se tím zase rozšířilo. V zemi však zůstaly původní sklepy. Aby bylo možno se do nich dostat, byla z protější strany pod nádvořím vylámána vstupní chodba. Až do dnešních časů platí, že do severních sklepů se vstupuje ze sklepů jižního křídla.

Jak si jistě vzpomínáte, ze sklepů byl přístup i k vodě ve studni. Zaskočit z kuchyně do sklepa pro vodu bylo snadné. Chodit pro ni chodbou pod nádvořím už tak pohodlné nebylo, proto byla studna vyzděna až na nádvoří.
Vnitřní nádvoří bylo doplněno goticko­‑renesanční lodžií, která navázala na nové severní křídlo.
Teprve Heltova manželka Alena, která panství po jeho smrti spravovala místo nezletilých potomků, dokončila roku 1578 přestavbu hradu na renesanční zámek, jak o tom svědčí nápis nad vstupní branou: Léta páně 1578 tato brána jest udělaná nákladem urozené paní Aleny Berkové Mezeřícké z Lomnice a na Mezeříčí.
Paní Alena se do dějin města zapsala vybudováním ještě jedné budovy – luteránského gymnázia, které bylo dokončeno rovněž v roce 1578.

Marie Ripperová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.