V domě s pečovatelskou službou vznikl nový kroužek

book-4600757 1920Když jsem se v lednu poprvé rozhlížela po svém novém bydlišti, zdálo se mi to nemožné. Vysoký věk obyvatel domu s pečovatelskou službou, které všechny trápí různé nemoci stáří, z nichž velmi častými jsou např. potíže se sluchem a pohybová omezení, to je zdejší realita.
Přesto jsme jako kroužek vznikli. Scházíme se každé pondělí odpoledne, povídáme si o literatuře a především čteme ukázky z děl různých autorů. Jako vedoucí tohoto kroužku se snažím nedělat z našich setkání při dobré kávě školu. Těší mě, když si některé posluchačky po skončení naší akce půjčí knížku, z níž jsme si četli. Není nás mnoho, je to jen sedmičlenná skupinka. Převládají v ní ženy, stejně jako je tomu v celém DPS. Z menšiny zdejších mužů tu s námi bývá pouze jeden odvážný člen kroužku.

A náš program? Například Erbenova Kytice, Babička Boženy Němcové, Křest svatého Vladimíra Borovského, Andersenovi Pohádky, Defoe je tu zastoupen svým dílem Robinson Crusoe. 1. a 2. světovou válku jsme si připomněli známými příběhy Na západní frontě klid a Osud člověka. Je to pro mne někdy až dojemné, jak posluchači citlivě reagují.

Tak nám držte palce, ať vydržíme. Ještě máme před sebou díla Jakuba Demla, Jaroslava Haška a sborník Český rok - jaro a léto. V dalších měsících se zaměříme na evropskou literaturu. Společný zájem o literaturu nás sbližuje. Vedení DPS děkujeme za podporu.

Alena Parkanová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.