Dva nositelé titulu Talent Vysočiny za školní rok 2020/2021 jsou z Gymnázia Velké Meziříčí

gvVýrazného úspěchu dosáhli naši žáci v prestižní soutěži Talent Vysočiny za školní rok 2020/2021:
• V přírodovědném oboru středních škol zvítězil Vítězslav Havlíček, žák 7. A GVM.
• Ve sportovním oboru středních škol zvítězila Sára Strnadová, žákyně 7. A GVM.
Srdečně Sáře a Víťovi blahopřejeme a děkujeme za výbornou reprezentaci naší školy.

Zdůvodnění nominace V. Havlíčka:

Vítězslav Havlíček je všeobecně nadaný a mimořádně talentovaný žák naší školy. Může se chlubit vynikajícími studijními výsledky – na všech dosavadních vysvědčeních měl vždy samé výborné. Vítězslav Havlíček je tedy nesporný talent nejenom na poli přírodních věd, nýbrž i v jiných oblastech dosahuje mimořádných studijních výkonů.
Jeho největším počinem v letošním školním roce je jeho odborná práce v rámci SOČ, se kterou postoupil do celostátního kola z prvního místa (představení práce - https://youtu.be/Lmgf7lFjCCc). V celostátním kole obsadil 2. místo. Ve své práci se Vítězslav Havlíček zabývá predikcí rizika k infekci a přenosu betakoronaviru SARS-CoV-2 u vybraných druhů savců na základě srovnání strukturních vlastností a fylogenetických vztahů membránových receptorů ACE2 a DPP4 pro S protein SARS-CoV-2. Pomocí výsledků této práce lze odhadovat riziko jednotlivých savců k infekci SARS-CoV-2 a předcházet tak přenosu viru z lidí na zvířata. Výsledky budou sloužit jako součást vědecké publikace v impaktovaném časopisu.

Jedná se o vynikající práci na pomezí biologie, bioinformatiky a chemie, která naprosto převyšuje běžné znalosti studentů středoškolského stupně vzdělávání. V rámci této náročné práce musel Vítězslav Havlíček nastudovat velké množství studijních materiálů a odborných článků v angličtině, student rovněž prokázal nejenom dokonalou znalost moderních bioinformačních technik, ale také stylistiky při psaní odborných textů. Jeho práce je na velmi vysoké odborné i jazykové úrovni a právem byla v krajském kole soutěže SOČ ohodnocena v oboru Biologie jako nejlepší. Porotci vyzdvihovali především formální zpracování práce, aktuálnost tématu, využití moderních bioinformatických metod, vlastní sestavení metodiky, samostatnost při zpracovávání práce a přínos práce společnosti.

Vítězslav Havlíček ve své práci navázal na dovednosti a znalosti získané v předešlé práci SOČ s názvem „Predikce proteinové struktury receptoru mGluR2 pro vstup viru vztekliny u letounů", za kterou získal dne 11. 5. 2021 prestižní cenu Učené společnosti České republiky v kategorii „středoškolský žák" za výjimečné vědecké aktivity. Ze všech nominovaných studentů z různých oborů získalo ocenění pouze sedm studentů z celé ČR včetně Vítězslava Havlíčka (viz https://www.learned.cz/cz/co-je-noveho/aktuality/medaile-a-ceny-ucene-spolecnosti-ceske-republiky-2021.html).

Mimoto se Vítězslav Havlíček již několik let úspěšně účastní přírodovědných olympiád (především fyzikální a biologické olympiády – v období od předchozí uzávěrky: úspěšný řešitel KK fyzikální olympiády pro spojené kategorie B, C, D (2020), 2. místo v KK biologické olympiádě, kat. B (2020), 7. místo v KK fyzikální olympiády, kat. B (2021) a je rovněž účastníkem různých přírodovědných přednášek a kurzů. Své znalosti a zkušenosti přitom předává mladším studentům a snaží se v nich probudit zájem o vědu.

Zdůvodnění nominace S. Strnadové:

Sára Strnadová se již od útlého dětství věnuje snowboardingu, konkrétně disciplíně snowboardcross. Tomuto sportovnímu odvětví věnuje veškerý volný čas i energii, přesto nezapomíná ani na své studijní povinnosti a patří ve třídě k nejlepším studentům.

Přestože Sára věkově ještě spadá do juniorské kategorie, dosahuje i ve věkové kategorii „dospělých" obdivuhodných úspěchů. Jejím doposud nejlepším a zcela mimořádným umístěním je 1. místo na juniorském mistrovství světa v Krasnojarsku. Sára Strnadová je právem považována za nástupkyni naší doposud nejlepší snowboardcrossové závodnice Evy Samkové.

Nejvýznamnější výsledky za sezónu 2020/2021

1. Závody mezi dospělými
• 13. 2. 2021 v italském Valmalencu – 4. místo v závodu evropského poháru
• 27. 2. 2021 v rakouském Reiteralmu – 3. místo v závodu evropského poháru
• 6. 3. 2021 v rakouském Montafonu (Gargallenu) – 3. místo v závodu evropského poháru
• 7. 3. 2021 v rakouském Montafonu (Gargallenu) – 4. místo v závodu evropského poháru
• Celkové umístění v evropském poháru za sezónu 2020/2021 – 4. místo

2. Závody juniorské
• 23. 3. 2021 v ruském Krasnojarsku – 1. místo na mistrovství světa juniorů
• 24. 3. 2021 v ruském Krasnojarsku – 3. místo v soutěži týmů na MSJ s kolegou z týmu

S použitím podkladů od nominantů sestavili Marcela Pospíšilová a Aleš Trojánek.

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.