Studánka Víla dostala novou tvář

P1310197Studánka Víla v Balinském údolí uprostřed Sáblíkova parku prošla zásadní proměnou. Ještě loni byste ji uprostřed Sáblíkova parku hledali dost těžce. Byla zarostlá a nevzhledná. Dnes září novotou. Je to především zásluhou místního občana Rudolfa Horáka. Vydejte se na procházku a přijďte se sami přesvědčit.

Balinské údolí je oblíbeným místem procházek občanů našeho města. Není divu. Zvláště na jaře je vše krásně zelené. Vydáte­­‑li se po modré značce naučnou stezkou, můžete si užít příjemnou procházku, kterou zvládne každý. I malé dítě.

P1310217V Balinském údolí se nacházejí tři studánky. Sabina, Jarmilka a Víla. Všechny získaly postupně novou tvář právě díky panu Horákovi. Věnoval jim svůj čas a energii. Jeho zásluhou dnes vypadají hezky a zůstávají zachovány pro budoucí pokolení. Proč to vůbec dělá? „Rád chodím na túry. Moje oblíbené je putování po jinošovských studánkách, které se koná každý rok v květnu. Svoji tradici má už přes 40 let a je dlouhé asi 12 kilometrů. Ale chodím i na jiné pochody do přírody. Jednou mne prostě napadlo, že bych se sám mohl přičinit a nějakou studánku opravit," vysvětluje svoje rozhodnutí revitalizovat studánky pan Rudolf Horák. A také ho oslovil citát prezidenta Kennedyho: „Neptej se, co může tvá země udělat pro tebe, ptej se, co můžeš udělat ty pro svoji zemi."

Věděli jste, že studánky v České republice eviduje portál estudanky.eu? Některé už mají historicky svoje jméno, jiné ne. A tak pokud čistíte a opravujete bezejmennou studánku, můžete jí jméno vybrat. Přesně tak to udělal i pan Horák. Když v roce 2018 opravil první studánku, dal jí jméno Sabinka (podle svojí vnučky). V roce 2019 se mu podařilo obnovit druhou studánku. O jménu rozhodl tentokrát Vincenc Záviška, majitel lesů a nově vybudovaného rybníka. Pojmenoval ji podle své maminky – Jarmilka.
Poslední studánka už svoje jméno měla – Víla. Je krásné a poetické. Navíc je pro zdejší lidi velmi známá a oblíbená. Dostanete se k ní, když Balinským údolím doputujete k infopanelu naučné stezky č. 8 (s názvem Drobní živočichové). Zabočíte vpravo nahoru a spatříte nový dřevěný rozcestník. Nechali ho osadit manželé Vojtovi, kterým patří sousední pozemek s altánkem. Zde si můžete přečíst něco málo o historii Annenského údolí a dozvíte se, že ho začátkem 20. let minulého století zakoupil místní továrník František Sáblík. Chtěl tu vybudovat výletiště a léčebné sanatorium s vodními lázněmi. Z plánu ale sešlo, druhá světová válka vše překazila. Po válce už bylo všechno jinak, přišlo znárodnění. Prostor se přestal udržovat. Prostředí negativně poznamenala i velká voda, při níž se v roce 1979 protrhla hráz rybníčku. Zůstala jen chata. S obnovou místa se začalo až v roce 2019.

P1310207Dřevěný rozcestník vám radí, že chcete­­‑li studánku Víla spatřit na vlastní oči, měli byste zabočit vlevo. Zhruba po 100 metrech opravdu malou vílu v trávě uvidíte. Sejdete po schodech dolů, přejdete po nové lávce a hle, studánka v celé své kráse. Nový přístřešek vyrobil Rudolf Horák z akátového dřeva. „Je v něm asi 450 spojů, které jsem musel pracně vyvrtat. Akátové dřevo jsem dostal, ale nebylo ho moc. Tak jsem přemýšlel, jak to udělat, aby mi dřevo na celou stavbu vůbec vystačilo. Hlavně jaký bude mít střecha tvar a jaké rozměry. Nebylo to jednoduché. Inspiroval jsem se na svých cestách po okolí, kde studánky navštěvuji. Nahoru na střechu jsem nechal udělat díl z měděného plechu a sám jsem udělal korouhev. Do vlaječky jsem vyryl i rok obnovy 2021," popisuje pan Horák svoje zkušenosti s obnovou. O žádné pověsti, která by se k místu vztahovala, bohužel neví.
Zda se dílo Rudolfu Horákovi podařilo, posuďte sami. Za nás říkáme ano. Děkujeme a tleskáme. Nový vzhled podtrhuje a vyzdvihuje jedinečnost studánky.

Vaši pozornost ještě upoutá nově vybudovaný Záviškův rybník. Do zdejší krajiny dokonale zapadl, jako by zde byl od pradávna. Pokud chcete ke studánce Jarmilka, musíte vystoupat ještě vzhůru do kopce.
Nápis u studánky Jarmilka hlásá: Buď pokorný a poklekni před vodou a přírodou. Není tu jen tak. Stává se totiž, že práci nadšenců při obnově studánek hatí vandalové. Poškrábou nápis či utrhnou informační tabulku. „Nechápu a nerozumím tomu, proč mají potřebu ničit něco, co druhý nadšeně buduje. Prosím, pamatujte na to, až se zase někam vydáte na rodinný výlet," apeluje pan Horák.

Do cíle jsme došli. Pokud by vás cesta přece jen trochu zmohla, usaďte se a odpočiňte si na krásné originální dřevěné lavičce, kterou nechal vyrobit Vincenc Záviška. A pak hurá zpět domů.

Iveta Ondráčková

P1310180

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.