V každém muži je kus kluka. Potvrdila to i modelářská výstava

01V ráj všech malých i velkých se o uplynulém víkendu proměnil meziříčský Jupiter club, kam se sjeli modeláři z celé republiky, aby se pochlubili svými díly.

Na stolech zde bylo vystaveno několik set modelů, nechyběla ale ani obří dráha, po které se proháněly tahače a bagry, malí návštěvníci si mohli svoji šikovnost vyzkoušet v tvůrčích dílničkách.

„Máme tady výborné zázemí,“ pochvaloval si výstavu Modelářský svět hlavní organizátor akce Tomáš Bělka z firmy Betexa, který v Jupiter clubu zorganizoval podobnou akci již podruhé.

Mezi vystavenými výrobky nedominoval jediný druh – na své si tak přišli milovníci hradů a zámků, automobilů, letadel, vlaků, ale dokonce i přírody. Někteří modeláři se totiž specializují na výrobu figurek zvířat, z nichž mnoha opravdu vypadala jako živá.

 

Sál se proměnil ve staveniště

Pastvou pro oči bylo dění v sále, který se proměnil v obrovské staveniště. Na místě vznikly silnice, a to včetně nadjezdů, zelené plochy představující trávu, „vyrostly“ tu malé stromky – ale objevila se tady třeba i hromada hlíny, kterou asi půlmetrový nakladač přemisťoval na korbu metrového nákladního auta. Mezi tím vším jezdily další náklaďáky, které houkaly a svítily – to vše bez doteku lidské ruky. Tedy nepočítáme-li lidské ruce na rádiových ovladačích, které to vše řídily. Asi nejen každý chlapeček, ale i jeho tatínek, který tato místa navštívil, si přál aspoň na chvíli se ujmout role řidiče. Ale bohužel…

„Jsou to velmi drahé hračky, děti opravdu nemají moc šancí si je vyzkoušet,“ sdělil Tomáš Bělka.

Ten zároveň představil i hlavní zaměření jeho firmy. Ta se soustředí zejména na civilní modely, jako jsou hrady, zámky nebo dopravní prostředky. Na výstavě jste tak mohli obdivovat třeba model Pražského hradu v měřítku 1:450, Karlštejn s Hlubokou (ty byly dokonce na prodej), nebo i model Chrámu svatého Víta, který vytvořila teprve dvanáctiletá Nina Jarušková z Horních Radslavic. Jak uvedl Bělka, modeláři právě Ninin výtvor hodnotili velice vysoko, přičemž nezapomněl dodat, že mladá modelářka je autorkou i dalších vystavených budov.

 

Češi jsou klidné povahy, Poláci válečníci

Na výstavě ale nebyly k vidění pouze výrobky z portfolia Bělkovy firmy, nýbrž i modely, které se navrhují v cizině.

„My reprezentujeme typickou českou školu, kdežto Poláci se třeba víc soustředí na vojenskou techniku,“ vysvětlil Bělka. „Když se o tom s nimi bavíme na různých mezinárodních srazech, tak to s úsměvem vysvětlují tak, že my Češi jsme klidné povahy, a proto stavíme modely hradů a zámků, kdežto oni jsou spíš válečníci.“

Tomáš Bělka zároveň dodal, že se Meziříčští na podobnou akci mohou těšit v předvánočním čase. Tehdy zde budou vystavovat výrobci českých hraček. Ty bude možné na výstavě i zakoupit – ale kdo by si chtěl jen tak pohrát, bude mít také možnost. I zde totiž budou pro děti připraveny dílničky, na kterých si hračky budou moci vyzkoušet.

 Akce byla finančně podpořena Krajem Vysočina a městem Velké Meziříčí.

Milan Krčmář

 

020304050607080910111213141516171819202122232425262728

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.