V novoměstské nemocnici otevřeli další dva rodinné pokoje

IMG 0913Novoměstská nemocnice uvedla do provozu dva nové rodinné pokoje. Rodinné pokoje jsou speciálně upravené a jsou určené lidem, jejichž život se chýlí k závěru a kteří vyžadují tomuto stavu odpovídající paliativní péči.

Rodinné pokoje jsou umístěny na oddělení dlouhodobě nemocných. „Pokoje mohou využít pacienti v konečné fázi nevyléčitelného onemocnění. Pacient v takovém pokoji může trávit poslední chvíle života společně se svými nejbližšími a to po libovolně dlouhou dobu s možností přespání člena rodiny. Nemůžeme nahradit domácí prostředí, ale rodinné pokoje jsou koncipovány tak, aby se v nich pacient cítil ‚jako doma'," říká vrchní sestra oddělení dlouhodobě nemocných novoměstské nemocnice Kateřina Havlová.
Vedle samozřejmé zdravotnické péče zajištěné nepřetržitě lékařem a nelékařským zdravotnickým personálem oddělení dlouhodobě nemocných je po domluvě možno využívat sociální, psychologickou a duchovní podporu poskytovanou odbornými pracovníky nemocnice.

IMG 0904Nemocnice dva nové rodinné pokoje pořídila díky daru od Nadačního fondu Abakus (dříve Avast). „Stavební úpravy koupelen a vybavení pokojů stálo zhruba 360 tisíc korun. Každý pokoj je vybaven lůžkem s aktivní antidekubitní matrací, která zvyšuje pohodlí pacienta. Pro doprovázející osobu je k dispozici sklopné lůžko, kuchyňská linka s lednicí a mikrovlnnou troubou, televize a rádio. Součástí pokoje je samostatná koupelna," doplňuje vrchní sestra Kateřina Havlová.

První rodinný pokoj novoměstská nemocnice otevřela v roce 2006 v rámci pilotního projektu Kraje Vysočina v Léčebně dlouhodobě nemocných na Buchtově kopci. Pacientům tam sloužil do roku 2011, kdy bylo toto zařízení uzavřeno, a veškerá následná péče byla přesunuta do nemocničního areálu.

Nemocnice v současné době disponuje 4 rodinnými pokoji. V posledních dvou letech bylo v rodinných pokojích hospitalizováno 35 paliativních pacientů.

Mgr. Tamara Pecková Homolová, tisková mluvčí
Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.