Velkomeziříčské náměstí se pohnulo směrem k rekonstrukci

parkováníSpolečně VM k dnešnímu zasedání zastupitelstva:

Zastupitelé dnes schválili dopracování studie na rekonstrukci Náměstí. Máme radost, že se po několika letech věc posunula dopředu. A dvojnásobnou radost, protože i díky našim hlasům byl zvolen postup podle návrhu číslo 1 od týmu architekta Mikuláška.

Na rozklíčování situace kolem náměstí jsme pracovali celý uplynulý rok. Jednali jsme složitě se všemi zastupiteli, se třemi architektonickými týmy i majiteli sítí pod povrchem.
V situaci, kdy se zdály absolutně neprůchozí návrhy číslo 1 i 2, jsme navrhli navázat spolupráci s autory návrhu číslo 3 - protože rozdíl mezi studiemi nebyl tak zásadní, aby odůvodnil další čekání. Až tento krok zmobilizoval všechny zainteresované k tomu, aby se spolu začali vážně bavit. Navrhli jsme hlasování postupně po návrzích 1, 2 a 3 a byla schválena hned první varianta.

Upřímný dík všem, kteří hlasovali hned pro první návrh!

Co bude dál? Potřebujeme přesně navrhnout, jak bude vypadat náměstí, stromy a zeleň, přilehlé ulice i pěší propojení Náměstí s okolím. Majitelé sítí, které už dlouho čekají na výměnu, musí vyprojektovat a připravit svou část díla. Studie, projekt a veškeré povolování budou poměrně náročné, a proto rekonstrukce může fyzicky začít nejdříve za dva roky.

Nemají pravdu ti, kteří hlásají že by stačilo náměstí „jen opravit". I pouhá oprava by trvala podobně dlouhou dobu. Přitom víme, že utváříme podobu centra města nejméně na dalšího půl století. I zdánlivé detaily rozhodnou, jak se nám na Náměstí bude žít a pobývat. Proto je dnešní schválená studie skvělou zprávou.

Alex Kaminaras, Tomáš Bílek, Josef Prokop, Vincenc Záviška a další ze Společně VM

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.