Výstava Vysočiny slaví 25. ročník

Bohdalov 2Ve dnech 2. - 3. října se milovníci drobného zvířectva, nejenom z České republiky, ale i řady dalších zemí, sjedou do malebného městyse Bohdalov na již tradiční Výstavu Vysočiny, která i letos pro ně chystá to nejlepší nejenom z chovatelství.

Po loňské covidové pauze, bude moci kulturní dům městyse Bohdalova v sobotu od 7.00 - 18.00 a v neděli od 8.00 - 13.00 hodin přivítat nejenom chovatele, ale i širokou veřejnost, aby shlédli pestrou paletu řady hospodářských i drobných zvířat, z nichž řada z nich je nabídnuta k prodeji.

Výstava je přehlídkou umu nejenom současných chovatelů, ale i těch dávno minulých. V každé z odborností králíků, drůbeže a holubů se představí řada zástupců plemen a barevných rázů, které vznikly mnohaletou odbornou prací chovatelů. V řadě případů je až k neuvěření, že se ještě stále jedná o stejné druhy a že je příroda schopná takové variability.

A jaké novinky budou na výstavě přestaveny. Z králíků je to například nizozemské plemeno sallander, který je netypický svojí barvou. Jeho základní krycí barva je perleťově bílá. Neobvyklým je také třeba vydří barevný ráz u zakrslých plemen králíků.

Z holubů se představí například stralsundský vysokoletec, který byl dříve dokonalý letec, nyní je ale chován převážně pro výstavní účely. Při soutěžích se u vysokoletců hodnotí celková délka trvání letu hejna. A třeba takový africký racek je jedním z nejmenších holubů. Představuje vrchol lidského umu v oblasti prošlechtění plemenných znaků hlavy při miniaturní postavě.

Z drůbeže se představí třeba japonky, přirozeně zakrslá drůbež. Japonky se hodí i do městské zahrádky. Jsou velmi nenáročné, nehrabou a mají klidnou, milou a snášenlivou povahu. Naopak jako zdrobnělá obdoba původně velkého plemene se představí zdrobnělá hedvábnička.

Již po páté proběhne zároveň také Den otevřených dveří v Pyramidě pro relaxaci a meditaci, největší ozdravné pyramidy v České republice, kam se mohou návštěvníci zdarma podívat v sobotu od 9:00 do 16:00 hodin.

Součástí výstavy jsou již mnoho let farmářské a řemeslné trhy. Kromě sýrů, masných výrobků, cukrovinek, perníků, koření, vína a oleje, se návštěvníci mohou těšit také na trička s potiskem zvířat, šperky, hračky, proutěné zboží, zahradní dekoraci a mnoho dalších věcí.

Bohdalovská organizace je také známá prací s chovatelskou mládeží. Z letošního celostátního kola Soutěže mladých chovatelů v Olomouci si naši mladí členové přivezli tři první místa, dvě druhá, jedno třetí a jedno deváté místo. Úspěchy sbírá také kroužek králičího hopu, který se letos již představil na Dožínkách v Jihlavě nebo při pouti a chovatelské výstavě ve Velké Bíteši. A také při výstavě bude zajištovat program králičího hopu po oba dva dny výstavy.

Na jakékoliv Vaše další dotazy Vám rádi zodpovědí:

předseda ZO ČSCH Jaroslav Drejček, tel.: 605 226 510,
Ing. Iveta Prombergerová, Ph.D., tel.: 603 953 689, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Ing. Marie Ondráková, Ph.D., tel: 774 734 650, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.