Komentář starosty města ke včerejšímu průběhu očkování proti covidu-19 v prostorách Jupiter clubu

P1400419Vážení spoluobčané,

informace o tom, jak očkování zajišťované mobilním očkovacím týmem neziskové organizace Podané ruce o. p. s. v Jupiter clubu probíhalo, se ke mně také dostala a velmi mě mrzí, že očkovací tým nebyl na tak velký nápor lidí připraven. Z druhé strany je třeba říci, že mi před 3 týdny pracovníci této organizace volali s tím, že při jejich první návštěvě našeho města byl zájem ze strany občanů tak malý, že naočkovali pouze jednotky lidí, takže se domnívám, že s takovým počtem zájemců o očkování při druhé návštěvě, zkrátka, vůbec nepočítali a zároveň nebylo v jejich silách zareagovat na nová vládní opatření, která v celém Česku zvedla zájem o očkování o 400 %. Mnoho lidí tak oprávněně naštvaně odcházelo po dlouhých hodinách čekání, když se jim nedostalo toho, kvůli čemu přišli. A protože jsem obdržel od lidí několik stížností v domnění, že za to může město, rozhodl jsem se uvést věci na pravou míru.

Ke včerejšímu průběhu očkování chci jasně zdůraznit několik faktů:

1) Město nemělo jakýkoliv vliv na kvalitu, ani průběh poskytování této služby, a taktéž nemělo vliv na počet vakcín, které s sebou očkovací tým přivezl.
2) Město dalo neziskové organizaci souhlas s poskytnutím služby (s příjezdem mobilního očkovacího týmu i do našeho města) a Jupiter club s. r. o. nabídnul využití svých prostor.
3) Město vyhovělo žádosti organizace Podané ruce o. p. s. o sdílení informace o jejich příjezdu a poskytnutí služby směrem k veřejnosti.
4) Město zajišťovalo ve spolupráci s FN Brno provoz „svého" očkovacího místa ve Velkém Meziříčí
od května do srpna. Každý, kdo chtěl, mohl se tam nechat již dříve očkovat. Naočkovány byly zhruba 4 tisíce místních lidí. Služba očkování ze strany města (resp. FN Brno) tak již není dostupná.

Přesto chci mobilnímu týmu organizace Podané ruce o. p. s. poděkovat za tuto záslužnou (a často nevděčnou) práci, a také za to, že do našeho města přijel a službu poskytl. I když ne všechno může vždy proběhnout bez problému, je třeba si uvědomit, že za tím vším je usilovná snaha lidí pomoci jiným lidem. Stále žijeme ve společnosti a životním standardu, při kterém si můžeme všechny služby koupit nebo je pro nás někdo bezplatně zajistí. Ale vězte, že samo se nic neudělá a za vším stojí ohromná práce jiných lidí. A tak je třeba taky čas od času lidem umět odpouštět – zvlášť, když chtěli pomoci.

Děkuji také vám všem, kteří se necháváte očkovat a přistupujete k věci zodpovědně. A chci vás požádat, abyste si tento přístup udrželi, protože jsme i v našem městě svědky nenávistných projevů odpůrců očkování vůči těm, kteří se očkovat nechali nebo o to stojí. Kritizovat nebo dokonce vulgárně napadat někoho za to, že se rozhodl nechat naočkovat je naprosto nepřípustné! V posledních takřka 2 letech jsem se bavil s pozůstalými členy rodin, kteří přišli kvůli covidu o blízké, a nejenom při zasedáních krizových štábů jsem mluvil s celou řadou hasičů, policistů, vojáků, lékařů, či dobrovolníků pomáhajících na covidových jednotkách a ty zkušenosti „z terénu" jsou opravdu hrozivé a jsem přesvědčen o tom, že by spousta lidí, kteří zpochybňují očkování nebo dokonce existenci samotného covidu-19 změnila názor, kdyby od těchto lidí slyšela a viděla byť jen zlomek toho, co já. Vám, odpůrcům očkování, kteří napadáte ostatní za to, že chtějí chránit očkováním sebe i své okolí vzkazuji, že Vaše jednání je neakceptovatelné. Pokud se nechcete očkovat, je to vaše volba, ale nenadávejte kvůli tomu těm, kteří se očkovat chtějí.

Nezisková organizace Podané ruce o. p. s. nás již znovu požádala o umožnění poskytnutí služby očkování (pravděpodobně v pátek 29. 10. 2021) a já už jsem důrazně požadoval, aby přijela mnohem lépe připravena a uspokojila všechny své klienty. Byl jsem ubezpečen, že tomu tak bude.

Přeji Vám klidný den.

Ing. arch. Alexandros Kaminaras
starosta města Velké Meziříčí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.