Žádný problém není malicherný

team-spirit-2447163Červeno-bílo-oranžové kolečko s kontakty je logo Linky Důvěry STŘED (LDS), která prvního května oslavila 14. leté výročí svého založení.

Poskytuje své služby anonymně, sedm dní v týdnu, od 9 do 21 hodin. V loňském roce ji kontaktovalo téměř dva tisíce klientů, se kterými pracovalo prostřednictvím telefonu, chatu nebo e-mailu osm kvalifikovaných psychologů tisíc pět set hodin.

„Nejčastěji jsme probírali osobní a existenciální problémy, osamělost, sebevražedné úvahy, sebepoškozování, stres, vztahové konflikty, zejména ty rodinné, výrazně ovlivněné pandemií COVID-19." sděluje koordinátorka linky Tereza Nekulová.

V čase lock-downů mnoho z nás žilo v permanentním stresu a strachu. Nebyl prostor na vybití frustrace, emocí, u svého oblíbeného sportu nebo na kulturní akci. Nemohli jsme se setkávat se svými blízkými. Zkrátka chyběl nám každodenní kontakt s okolním světem, na který jsme byli zvyklí.

Teď v nás tyto prožitky doznívají a pořád se nemusíme cítit dobře. Pokud člověka něco trápí, je potřeba o tom mluvit. Žádný problém není malicherný, a když jej necháme být, mohou se nabalovat další a další a ocitáme se v nekonečné spirále. Mnohdy nás zastaví až nespavost, vyhrocené vztahy v rodině nebo v práci, zhoršení zdravotního stavu.

„Linka důvěry je pro lidi, kteří se z jakéhokoliv důvodu necítí dobře a neví, s kým by mohli svá trápení řešit. Nabízíme prostor pro srovnání myšlenek, znovu nalezení vlastních osvědčených strategií při řešení obtížných situací a podporu v jakkoliv náročném období" doplňuje Tereza Nekulová.

Ing. Eliška Lisá, PR manažer a fundraiser STŘED, z.ú.
mobil: 775 725 657
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.