Letní turistická sezona na Vysočině byla lepší než ta loňská

DSC 2477Vysočina má za sebou lepší letní turistickou sezonu, než byla ta loňská. Od května do září se v hromadných ubytovacích zařízeních ubytovalo o pětačtyřicet tisíc hostů víc.

Celkově od začátku roku 2021 však návštěvnost poklesla o 5 procent ve srovnání s rokem předchozím.
V hotelech, penzionech, chatách či kempech Vysočiny se během devíti měsíců roku 2021 ubytovalo celkem 355 205 hostů. Je to pětiprocentní meziroční pokles a rozdíl bezmála 19 000 hostů oproti loňsku, říkají data Českého statistického úřadu. I tak je to slušný výsledek, neboť po Středočeském kraji jde o druhý nejnižší úbytek ze všech regionů České republiky. Nejvíce hostů ubylo v Praze (o 31,4 %), více než pětinový pokles počtu návštěvníků zaznamenaly Liberecký a Královéhradecký kraj.
Slabý z pohledu cestovního ruchu byl začátek roku 2021, a to nejen na Vysočině. Restriktivní opatření v souvislosti s pandemií covid-19 dokonce načas uzavřela i hranice mezi jednotlivými okresy v krajích. Počet hostů v prvním čtvrtletí roku 2021 tak byl o šedesát sedm a půl tisíce nižší než v roce 2020. Pak se situace začala zlepšovat a v letní sezoně od května do září Vysočinu navštívilo 341 707 hostů, což je meziročně o 45 084 víc.
Z celkového počtu hostů na Vysočině od začátku roku 2021 jich bylo 330 526 domácích a 24 679 ze zahraničí. Na Vysočině stejně jako v ostatních krajích ČR s výjimkou Prahy a Karlovarského kraje hosté z České republiky dlouhodobě převládají. Ze zahraničních hostů na Vysočině převládali návštěvníci ze Slovenska, po nich Němci, Poláci a početněji zastoupeni byli i tradiční hosté z Nizozemska.
Průměrný počet přenocování na jednoho hosta činil 2,86 a průměrná doba pobytu byla 3,86 dní.

Bc. Martina Strnadová
Vysočina Tourism

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.