Teplý podzim přivedl na jihlavskou záchytku rekordní počet žen

PZS copyV říjnu rekordně stoupl počet zachycených podnapilých žen. Zatímco v průměru tvoří deset procent pacientů Protialkoholní záchytné stanice, za uplynulý měsíc to byla rovná třetina. „Letos jsme také zaznamenali zvýšený počet domácího násilí," doplňuje vedoucí stanice Lukáš Černý.

V Jihlavě je spádově jediná v Kraji Vysočina.
Za letošní rok má Protialkoholní záchytná stanice celkově 1080 zachycených. To odpovídá několikolikaletému průměru: „Měsíčně máme zhruba stovku zachycených osob. Počet se nám zvýšil v létě, kdy číslo stouplo až na 130 a byli jsme na hranici kapacity. V říjnu jsme se dostali zpět do průměru, ale opravdu rapidně přibylo žen. Stalo se dokonce, že jsme měli tři ženy najednou," říká Lukáš Černý.
Rekordmanů mají hned několik. Zatím nejčastějším návštěvníkem je muž, který zde letos strávil 39 nocí. Jedna vyjde na čtyři tisíce korun, celkem tedy letos má zaplatit 156 tisíc korun. Uhradil ale dosud jenom 6 900 korun. „Za letošní rok nám mají zaplatit zachycení téměř čtyři miliony a tři sta tisíc korun. Na účtu je zaplaceno necelých milion a půl, zbytek dluží," jmenuje Lukáš Černý s tím, že na prvních pozicích jsou známé tváře, které se dlouhodobě opakují. Nejvíce promile bylo letos 4,78.
Protialkoholní záchytná stanice v Jihlavě má kapacitu 11 lůžek a v zajištění směny pracuje celkem 5 sester a na telefonu je 5 sanitářů. Všichni zaměstnanci jsou muži.

Mgr. Monika Zachrlová, tisková mluvčí
Nemocnice Jihlava

 PZS1 copy

 

 

 

 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.