Nástrahy dlouhodobého ošetřovného jsou nevyzpytatelné

hospice-1794351Možná se to stalo přímo vám, možná někomu z vašich blízkých či známých. Dlouhodobě hospitalizovaného příbuzného jste si chtěli vzít domů.

Vypadá to na delší dobu ošetřování. Přivezete pacienta domů a ... Jak vyřešit finance pro pečující/ pečujícího? Někdo poradí dlouhodobé ošetřovné - to vypadá nadějně. Ale... Zpětně po propuštění z nemocnice o něj nelze požádat... Co teď? "Bohužel se nám občas stává, že při příjmu klienta do péče zjistíme, že by v jejich situaci připadalo v úvahu dlouhodobé ošetřovné, o které ale při současné právní úpravě nelze žádat ani jediný den po propuštění z nemocnice," říká sociální pracovnice Domácího hospice Vysočina mgr. Blanka Netolická. Nezbývá než se snažit co největší množství lidí informovat předem, aby o nárok na peníze zbytečně nepřicházeli.
Dlouhodobé ošetřovné je finanční příspěvek. Pobírá jej osoba, která musí náhle po dobu minimálně 30 dnů celodenně pečovat o svého blízkého po propuštění z nemocnice. Zároveň poskytuje prostor pro následné rozhodnutí rodiny, jak se o svého blízkého postarat v případě, kdy lze očekávat, že bude nadále vyžadovat péči. Maximální doba čerpání ošetřovného činí 90 dnů.

Jaké jsou podmínky nároku na příspěvek?
Ošetřovaná osoba musí být minimálně 7 po sobě jdoucích dní hospitalizována. Zároveň se předpokládá, že zdravotní stav ošetřované osoby po propuštění z hospitalizace do domácího prostředí bude nezbytně vyžadovat poskytování dlouhodobé péče po dobu dalších alespoň 30 kalendářních dnů. Při splnění podmínek vystaví ošetřující lékař zdravotnického zařízení poskytujícího lůžkovou péči na vyžádání rozhodnutí o potřebě dlouhodobé péče, a to v den propuštění z hospitalizace. Později už jej vydat za žádných okolností nelze. Naštěstí si zákonodárci uvědomovali přísnost podmínek pro vznik nároku na dlouhodobé ošetřovné a od 1.1. 2022 nás čekají změny, které jsou pro žadatele mnohem příznivější:
Nově pro nárok na dlouhodobé ošetřovné bude u těžce nemocných nebo zraněných lidí stačit aspoň čtyřdenní hospitalizace v nemocnici. Počítá se do ní i den přijetí do lůžkového zařízení a den propuštění.
Následující informace jsou nesmírně důležité pro klienty domácí hospicové péče:
Podle schválené novely není od roku 2022 nutné splnit podmínku hospitalizace u osob, které vyžadují celodenní dlouhodobou péči a byl u nich konstatován stav, který je nevyléčitelný, vysoce nepříznivý, neustále se zhoršující, s očekávaným úmrtím v krátké době, a u kterých je poskytována paliativní péče a dlouhodobé ošetřování v domácím prostředí.
Nově bude také možné požádat o vydání rozhodnutí o vzniku potřeby dlouhodobé péče do osmi dnů po skončení hospitalizace.
Pokud vás problematika dlouhodobého ošetřovného zajímá víc, podrobnější informace naleznete na webových stránkách https://www.hospicvysocina.cz/dlouhodobe-osetrovne/. Není vám jasné, zda máte na dlouhodobé ošetřovné nebo na jinou dávku či příspěvek při péči o svého blízkého nárok? Kontaktujte mgr. Blanku Netolickou, která vám v rámci sociálního poradenství ať už osobně nebo telefonicky poradí.

"Za tým pracovníků Domácího hospice Vysočina přeji všem klidné a pohodové prožití Vánoc. Ať jste v roce 2022 obklopeni rodinou a prožijete jej ve zdraví."

Ing. Petr Hradil, ředitel Domácího hospice Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.