V Pavlově letos ubytovali rekordní počet zvířat

barn-owl-2988291Jen měsíc zbývá do konce letošního roku a v záchranné stanici v Pavlově už vědí, že rok 2021 bude co do počtu přijatých a zachráněných zvířat rekordní. Zatímco v minulých letech se statistiky blížily k tisíci a vloni hranici přesáhly, letos s koncem listopadu evidovaly na bezmála 1 120 živočichů.

Všechna péče pracovníků stanice vede k tomu, aby se zvířata, pokud je to jen trochu možné, mohla vrátit zpět do volné přírody. „To se nám daří u více než 50 % případů. Ta zvířata, která se vrátit nemohou, zůstávají u nás a pomáhají s environmentální výchovou, stěhují se do spřátelených stanic nebo k odborným chovatelům," přibližuje ředitel stanice Zbyšek Karafiát.

Pavlov není jen záchrannou stanicí pro ježky
Pracovníci stanice se někdy setkávají s tím, že si lidé, zvláště na podzim, myslí, že Pavlov je takovou ježčí záchrannou stanicí. Přitom v areálu nedaleko Ledče nad Sázavou na přechodnou dobu pobývají nejrůznější druhy zvířat – savců i ptáků, některé i velmi vzácné. „Namátkou jsme pečovali o sluku lesní, chřástala vodního, sýce rousného, 25 bílých čápů, z toho pět mláďat čápů z Valče, která se překládala do náhradních hnízd v Plzeňském kraji, 92 poštolek, 4 mláďata výra velkého, 46 veverek, 96 netopýrů atd.," uvádí Zbyšek Karafiát.
Letošní sezóna byla nejnáročnější za celou dobu působení stanice, co se týče příjmu mláďat, která potřebují stálou péči. „Například nejmenší srnčata se musí krmit mlékem v lahvičce každé tři hodiny, podobně náročná je starost o malé veverky a ježky, kteří pijí speciální mléko, a taková mláďata pěvců krmíme téměř neustále, každých dvacet minut, než z nich vyrostou samostatní ptáčci," vysvětluje Jiří Kořínek ze záchranné stanice.

Tip na vánoční dárek, který potěší a pomůže
Vánoce jsou čas splněných přání a i zvířata si zaslouží něco pěkného pod stromeček. Nejdůležitější je zdraví a život, a proto může každý zájemce nejen z Vysočiny pomoci a prostřednictvím adopce nebo kmotrovského příspěvku přispět a dopřát zvířatům druhou šanci na život. „Za poslední roky se naše rodina adoptivních rodičů a kmotrů pavlovských mláďat krásně rozrostla. Podpory si nesmírně vážíme a s našimi příznivci se snažíme být celý rok v kontaktu. Pořádáme speciální akce, vypouštění zvířat, prohlídky v období, kdy jsou u nás na stanici mláďata, individuální komentované prohlídky. Zvířátka svým adoptivním rodičům a kmotrům dokonce posílají přání k svátku," usmívá se ředitel Karafiát a dodává, že bez pomoci jednotlivců by se ve stanici nemohli postarat o takový počet živočichů v nouzi. Dárkový certifikát adoptivního rodiče nebo kmotra mláďat můžete svým blízkým a přátelům pod stromeček darovat i vy. Všechny informace najdete na webu stanice: https://stanicepavlov.cz/adopce/ a https://stanicepavlov.cz/kmotri/.

Více informací: www.stanicepavlov.cz.

FB: https://www.facebook.com/stanicepavlov.

Ing. Zbyšek Karafiát, Ph.D., ředitel záchranné Stanice Pavlov
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.