Seriál ze zámku: Hrabě František Harrach

Harrach F_151.13Hrabě František Harrach
Kníže Rudolf Lobkovic nezanechal vlastní potomky, a tak odkázal velkomeziříčský velkostatek svému synovci Františku Harrachovi. Kromě rodového majetku v Meziříčí spravoval Harrach také velkostatek Janovice u Rýmařova, jehož majitelem se stal po smrti otce.
František Harrach svou pozornost zaměřil na problematiku hospodaření, věnoval se především rybníkářství a lesnictví. Na meziříčském velkostatku zřídil rybářsko­‑hydrobiologickou stanici, která se mimo jiné věnovala studiu kapra i z hlediska jeho potravinářské a tržní hodnoty. Jinými slovy si tato stanice kladla za cíl zlepšit výsledky hospodaření.

1802 medaile_copyUmění a charitativní činnost
Hrabě Harrach byl vystudovaným právníkem, ale záběr jeho zájmů a činností byl velmi široký. Kromě hospodářských problémů se věnoval také charitativní činnosti, literatuře a umění. Rovněž byl nadšeným cestovatelem. První větší zkušeností pro něj byla cesta kolem Jaderského moře, kdy zážitky zachytil v cestopise, který vyšel ve Vídni v roce 1890. Ve své době byl považován za nejlepšího znalce poměrů v Habeši.
Na poli literárním se věnoval rovněž básnické tvorbě a byl autorem i několika divadelních her. Básně však povětšinou zůstaly pouze v rukopisech. Zajímal se o českou literaturu, velmi dobře se orientoval v antické kultuře a klasické literatuře, přičemž znal zpaměti celé partie z klasiků.
Působil v celé řadě spolků s charitativním zaměřením, byl také například předsedou okresního spolku Československého červeného kříže ve Velkém Meziříčí. Za své zásluhy na humanitárním poli mu byl papežem Piem XI. v roce 1929 udělen řád sv. Silvestra, který si návštěvníci mohou spolu s dalšími řády a vyznamenáními prohlédnout v zámeckých expozicích.

Meziříčské a sarajevské manévry
V září roku 1909 se hrabě Harrach stal hostitelem hned dvou císařů, a to Františka Josefa I. a Viléma II. Oba císaři se zde spolu s následníkem trůnu Františkem Ferdinandem d'Este zúčastnili císařských manévrů. Návštěvníci si i dnes mohou prohlédnout ložnici, v níž nocoval František Josef I.
Sarajevských manévrů v roce 1914 se František Harrach zúčastnil jako pobočník následníka trůnu. Stal se přímým účastníkem osudových okamžiků spojených s atentátem na Františka Ferdinanda. Následníkovi zapůjčil svůj černý otevřený automobil Graf & Stift z roku 1911. Ve vozidle řízeném Harrachovým šoférem Leopoldem Loykou seděl i sám majitel automobilu, který následníkovi poskytl po atentátu kapesník, aby si mohl setřít krev z úst. Hrabě Harrach kapesník následně uchoval jako vzácnou relikvii v zámecké kapli.
Hraběti Harrachovi a událostem s ním spjatých je v zámeckých interiérech věnována celá expozice. Návštěvníci si mohou prohlédnout nejen fotografie a dokumenty k velkomeziříčským manévrům, ale také fotografie z manévrů sarajevských. Opomenout ale nesmíme ani často zmiňovaný kapesník s krví Františka Ferdinanda, který je zde rovněž vystaven.

Mgr. Lucie Pavelcová

SKM 224e21092408340_0001

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.