Přinášíme prohlášení a zároveň reakci zastupitelů k neschválení rozpočtu města na rok 2022

P1430277 copy

Prohlášení ČSSD, KDÚ ČSL a Meziříčské fórum

Proč jsme nepodpořili rozpočet:
Vedení města:

  • Za rok a půl v čele se Starostou nebylo schopno vyřešit situaci s LIDLem v bývalém areálu Svitu. Výsledkem je tzv. tankodrom na příjezdové části k parkovišti.
  • „Nová" studie v Čechových sadech je v rozporu s územním plánem, tzn. opět skončí v zapomnění.
  • Není schopno využívat dotací na investiční akce.
  • Vynakládá vysoké finanční prostředky na studie, které nemají pokračování, končí tzv. v šuplíku.
  • Předložený rozpočet je dle našeho názoru nehospodárný.
  • Videa pana Starosty jsou jeho vlastní PR za peníze nás všech.

Ve Velkém Meziříčí dne 14.12.2021
ČSSD, KDÚ ČSL a Meziříčské fórum

Společně VM: ROZPOČTOVÉ PROVIZORIUM A OPOZIČNÍ KLUKOVINY

Návrh rozpočtu na příští rok nebyl schválen. Velké Meziříčí bude zkraje roku 2022 fungovat v rozpočtovém provizoriu, tedy podle 1/4 návrhu rozpočtu na příští rok. Vzniklá situace není žádná katastrofa, spíše jen komplikace. Mrzí nás ale, že k ní došlo čistě ze škodolibosti než kvůli nějakým vážným důvodům.
Přiložené video dobře vystihuje celou situaci. Starosta Alex Kaminaras v něm trefně rozebírá kulhající důvody, které stály za odmítnutím rozpočtu.

Rozpočet, který jsme pomáhali připravit a prosazovali, byl vyrovnaný a obsahoval důležité opravy a investice. Například inženýrské sítě pozemků pro rodinné domy na Hliništích, dlouho (asi 10 let!) odkládanou rekonstrukci ulice Ve Vilách, rekonstrukce ve školách a školkách, například nové šatny na ZŠ Oslavická. Dále navýšené granty pro kulturu a sport a projektové práce důležité pro rozvoj města – Svit, rozšíření knihovny a přesun muzea.
S rozpočtovým provizoriem muselo být odloženo také hlasování o příspěvcích města organizacím Chaloupky, Český svaz žen, Český červený kříž, Český svaz včelařů, Junák – český skaut a dalším.
Co chybělo k prosazení rozpočtu? Hlas jednoho zastupitele, který je aktuálně uzavřený v covidové karanténě. Opozice této situace hbitě využila.
Na tvrdý postoj mají naši političtí protivníci samozřejmě právo. Ale stejně jako všichni občané města od nich očekáváme alespoň základní konstruktivní přístup. Shrňme si aktivitu opozice ve věci rozpočtu

  • Účast na přípravných seminářích byla velmi nízká a iniciativa mizivá. Ano, všichni zastupitelé jsou zapojeni do přípravy rozpočtu, včetně těch opozičních! A je jen na jejich vlastní zodpovědnosti, zda budou aktivně hájit zájmy svých voličů, nebo pouze nechají věci plynout.
  • Počet pozměňovacích návrhů, které opozice předložila v rozpravě k rozpočtu při projednání na zastupitelstvu, byl – nula!

Přiznáváme, že na tuto taktiku nemáme žádný recept. Umíme jednat o konkrétních věcech, přihlédnout na priority ostatních zastupitelů výměnou za priority naše. Ale pokud nemají naši kolegové k rozpočtu žádné výhrady a neschválí ho jen proto, aby udělali problémy starostovi, neumíme s tím nijak naložit. Můžeme jen vysvětlit všem, kdo na městském rozpočtu nějak závisí, aby počkali do ledna, až pro tohle uličnictví nebude příhodná situace.

Výsledek hlasování:
Pro rozpočet 11: Alex Kaminaras, Tomáš Bílek, Vincenc Záviška a Josef Prokop, Ivo Šulc, Libor Beneš, Petr Juda, Petr Velička, František Smažil, František Fňukal, Tomáš Rapušák
Proti nebo se zdrželi 10: Josef Komínek, Miroslav Jágrik, Pavel Blažek, František Komínek, Jana Gebre Selassiová, Jiřina Jurdová, Ivana Bíbrová, Pavla Kamanová, Stanislav Kratochvíl, Marie Ripperová
Nepřítomni 2: Radovan Necid, Jiří Kaše

Společně VM

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.