Žáci borské školy opět rozdávají radost

BoryStejně jako minulý rok se i nyní naše škola zapojila do projektu Jsem laskavec, který se koná v rámci oslav Světového dne laskavosti. Tento den připadá vždy na 13. listopadu, ale žáci se snažili rozdávat radost nejen v tento den. Do projektu se přihlásili žáci 3. až 9. třídy a každý ročník pojal dobré skutky po svém.

Třeťáci tentokrát opět vyrobili dárky a napsali dopisy pro dobročinnou organizaci Zdravotní klaun. Prostřednictvím zdravotních klaunů se dárečky dostanou dětem do nemocnic. Doufáme, že je potěší a vykouzlí jim úsměv na tváři.

Laskavci ze čtyřky, jak se žáci čtvrté třídy pojmenovali, si vybrali tvorbu papírových záložek, které poslali do nemocnice v Novém Městě na Moravě, ve které je zdravotní bratr rozdal těm, kterým jistě vykouzlily alespoň malý úsměv na tváři. Jelikož tento den vyšel letošní rok na sobotu, každý žák měl za úkol udělat skutek laskavosti, který běžně nedělá, a pozorovat, zda z něho bude mít radost on sám či druhá osoba. Žáci zjistili, že obě strany zažily hezký pocit, který se vyplatí.
Pátá třída si odhlasovala pomoc zvířátkům. Potom hned začala sbírat kaštany a žaludy. Žáci mají díky tomu už vše připravené a příští týden donesou ještě nějaké další pochutiny pro zvířata, která se tak mohou těšit na mrkve, jablka a seno. Páťáci také koupili velký pytel krmení do útulku pro psy ve Velkém Meziříčí, který jim darují týden před Vánocemi.
Žáci šesté třídy dobré skutky rozdávali v rámci svých rodin. Rodičům, prarodičům či rodinným známým pomáhali dle svých možností s domácími pracemi. Celý týden vyvrcholil třídním dobrým skutkem, kdy byl díky vybrané hotovosti prostřednictvím nadace Gratia zakoupen vánoční dárek pro holčičku ze sociálně slabé rodiny.
Již druhým rokem spolupracovaly s organizací Popálky děti ze sedmého ročníku. Letos pro ni uspořádaly sbírku vyřazených knih. Podařilo se jim vybrat téměř sto kusů. Výtěžek z jejich prodeje použije organizace na pomoc rodinám s popálenými dětmi.

Na loňskou úspěšnou spolupráci s moraveckým domovem pro seniory navázaly děti z osmé a deváté třídy. Osmáci se pustili do psaní dopisů, které doplnili o pěkné a milé obrázky. Deváťáci zase pro obyvatele domova vyrobili dárky v podobě drátované ozdoby s korálky.
Dobrých skutků se tak podařilo našim žákům vykonat opravdu mnoho. Všichni si díky tomu připomínáme, že tyto činy potěší nejen obdarované, ale že zahřejí u srdce i nás samotné. S radostí tak budeme v této naší laskavé tradici určitě pokračovat i další roky.

Kolektiv učitelů ZŠ Bory

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.