Bez knihovny...

books-5937823se dá žít. No samozřejmě! Leckdo se bez ní snadno obejde. A je to v pořádku. Ale každému, kdo tam rád zajde, loni čas od času něco chybělo. Každopádně máme za sebou zvláštní období. V mnoha směrech bylo předchozích dvanáct měsíců nejobtížnějších za posledních 20 let. Opravdu? Ohlédněme se za rokem 2021.

Z kraje roku co chvíli měníme pandemická opatření dle diktátu státu. Ještě že jsme takové, jaké jsme. Každá naprosto jiná, ale společně sehraný tým. Nás hned tak něco neudolá, však uvidíte. Vyzkoušely jsme si třeba dosud nepředstavitelné směnování a home office. Otevřely jsme čtenářům dveře bez omezení, ale také pouze pro vypůjčení nejnutnějšího. Poprvé v historii jsme zřídily výdejní okénko. A nakonec zcela bezkontaktní půjčování při zavřených oknech a zamčených dveřích. Každá směna se snažila co nejlépe vyrovnat s množstvím mailových i telefonických objednávek a jejich přichystáním na hromádky tak, aby je druhá parta bez potíží mohla čtenářům vydat. Přidávaly jsme často i něco milého. Vitaminový bonbon, soutěžní křížovku, povzbuzující smile. Odměnou nám byly úsměvy, poděkování, vděčnost, ale i jablíčka nebo zákusky. Občas došlo na stížnosti, ale za ty se nezlobíme, protože nervy mohly prasknout raz dva.

Protože všechno zlé je pro něco dobré, využily jsme také období omezeného či naprosto zakázaného provozu k péči o knihovní fond. Všechny knihy, CD a hry byly úplně poprvé v historii podrobeny přísné kontrole. Mírně poškozené omýt, slepit, přeštítkovat, znovu obalit. Málo půjčované přeřadit do skladů. Velmi poničené odepsat. Připravit tak v regálech místo pro nové. Objednat tedy novinky a dokoupit tzv. zlatý fond a multiplikáty povinné četby. Nezapomenout na zvukové knihy ani společenské hry. Následovalo druhé kolo - inventura, tedy revize. Opět prošla našima rukama každá knihovní jednotka. Ne však naposled.
Zanedlouho jsme všechny ty opečované miláčky skládaly do krabic, aby mohla být vystěhována půjčovna pro dospělé kvůli pokládce nového koberce. Byl to logistický oříšek, neboť nebylo dost dobře možné přenášet ty bedny, regály, pult někam jinam. Skvělá spolupráce s podlaháři, truhláři, IT odborníky i našimi obětavými partnery.

Potom už jen připravit vše na otevření při útlumu pandemie. Drobnosti jako projev radosti, že se opatrně vracíme na chvíli do běžných kolejí. Malé hry pro dospělé i děti nazvané Jednohubky, dámský kvíz No dovol, Oskare a dívčí verze Holky se vyznají! Výstava Něžná krása, zahradní Prázdninová míčovaná ukončená 1. září akcí Špekáčková míčovaná. Koncem i začátkem školního roku rychle všechny besedy, divadla a programy, které se daly pro školáky stihnout do doby, než musely být opět rušeny. Zasloužený ohlas prvního interaktivního divadelního představení v zahradě, tedy Tří prasátek. Noční novinka – Stezka odvahy a naše akce s nejdelší tradicí – Mikuláš pro seniory. Rok končily dvě hry. Pro nejmenší Ztráty a nálezy a pro větší Šifra mistra knihovníka. Novinkovou besedu Vesmír ještě čeká premiéra.
Tak vidíte, že nás hned tak něco neudolá. A to zdaleka nevíte všechno! Také v zázemí se děly věci. Třeba administrativní, obvykle poněkud nudná, agenda se loni překonala! Bez knihovny se dá žít. Ale nás osm „bab" žije pro knihovnu. To je bez debat!

Mgr. Ivana Vaňková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.