Dílny odborného výcviku dostaly „nový kabát“

IMG 20211207 133756Velké Meziříčí má od 14. prosince 2021 v „novém kabátě" dvě budovy dílen odborného výcviku Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel na ulici Zahradní. Tento den proběhla závěrečná kontrolní prohlídka stavby.

V termínu od 29. března 2021 do 25. listopadu 2021 proběhla rekonstrukce dvou budov dílen odborného výcviku (pavilony dolní hala - DH a horní hala - HH) v rámci projektu „Úspory energií" investora Kraj Vysočina.

Co se rekonstruovalo?
V pavilonu DH se provedlo kompletní zateplení obvodového pláště a střechy, výměna oken jak u ocelové konstrukce opravárenské části, tak i ve zděné administrativní části. Instalovala se 3 nová sekční garážová vrata do prostoru opravárenské části. Rekonstrukce se dotkla i svařovny modernizací přívodu ohřívání vzduchu. Centrální plynový kotel dostal nový nerezový komín s parametry pro budoucí výměnu za kondenzační.

V pavilonu HH se provedly podobné změny, tj. kompletní zateplení obvodového pláště, výměna oken, instalace 2 sekčních garážových vrat do prostoru opravárenské části a navýšení zateplení půdního prostoru po celé budově.

Mimo projekt „Úspory energií" v pavilonu HH proběhla ještě od 1. června 2021 do 21. srpna 2021 kompletní rekonstrukce stávajících prostor sociálního zázemí s učebnou a vytápění celé budovy (náhrada podokenních plynových lokálních topidel s odtahem přes obvodovou konstrukci) 2 novými kvalitními plynovými kotli.

Jaké učební obory využívají nově rekonstruované pavilony HH a DH?
V pavilonu DH se bude lépe pracovat žákům všech 3letých učebních oborů.

Opravář zemědělských strojů zde plní témata jako Základy ručního zpracování kovů, Montážní práce, Svařování elektrickým obloukem, Svařování plamenem, Opravy traktorů, Opravy zemědělských strojů a mechanizačních prostředků.

Mechanik opravář motorových vozidel (Automechanik) zde má zázemí pro kompletní výuku během 3 let, včetně diagnostiky vozidel, optické měření geometrie 3D Bosch.

Elektrikář se zaměřením pro silnoproud zde má zázemí např. pro plnění témat Elektroinstalační práce v občanské výstavbě a průmyslu, Elektrická měření.

Elektromechanik pro zařízení a přístroje (Výtahář) se zde připravuje v 1. ročníku v tématech Základy ručního zpracování kovů, Montážní práce, Základní elektroinstalační práce, Připojování součástek v elektronice. Tematické celky 2. a 3. ročníku plní přímo ve firmě Výtahy s.r.o., Velké Meziříčí.

V pavilonu HH se bude lépe pracovat žákům 3letých učebních oborů Opravář zemědělských strojů, kteří zde plní témata Strojní obrábění, kovářské práce a Mechanik opravář motorových vozidel (Automechanik), který zde má zázemí pro výuku tématu Základy ručního zpracování kovů, Montážní práce.

To ale není všechno. V letošním roce proběhnou další úpravy pro zkvalitnění prostředí výuky žáků v pavilonu DH. Proběhne kompletní rekonstrukce kanalizace, sociálního zázemí včetně šaten žáků a učitelů odborného výcviku. Nový povrch dostane i přístupová silnice k pavilonu DH.

2021-11-04 10.06.55Naše přání je, aby se žáci nejen cítili dobře díky „novému kabátu" obou dílen, ale vytváříme i podmínky pro jejich okamžité začlenění do pracovního procesu po ukončení školy. Žáci všech učebních oborů mají možnost už od 2. ročníku plnit některá témata na pracovištích výrobních organizací. Setkávají se zde se skutečným provozem a učí se plnit úkoly s profesionály v oboru.

To se samozřejmě týká i našich gastronomických oborů – maturitní obor Hotelnictví, učební obor Kuchař-číšník, jejichž učebny odborného výcviku v hlavní budově školy prošly nedávno také důkladnou modernizací.

V letošním školním roce spolupracujeme na základě smlouvy u učebního oboru Opravář zemědělských strojů s firmami RENOVA s.r.o, Stránecká Zhoř (2. a 3. ročník), P&L, s.r.o., Velké Meziříčí (2. a 3. ročník), Dvořák truck s.r.o., Velké Meziříčí, (3. ročník), Dílna KAVKA, Horní Radslavice (2. ročník), Agrocentrum ZS s.r.o., Stránecká Zhoř (2. a 3. ročník), HOD Dolní Heřmanice (3. ročník), ZD Oslavice (3. ročník), HOD Jabloňov (3. ročník), AGRO Záblatí a.s. (3. ročník), ZD Budišov (2. ročník), Zemědělská společnost Zhoř a.s. (2. ročník). Spolupracujeme také i se soukromými zemědělci.

U učebního oboru Elektrikář spolupracujeme s firmami Výtahy s.r.o., Velké Meziříčí (2. a 3. roč.), BUILDINGcentrum – HSV, s.r.o. Velké Meziříčí (3. roč. Elektrikář), PETNET s.r.o., Petráveč (2. a 3. roč.), Falco computer s.r.o., Velké Meziříčí (2. a 3. roč.).

U učebního oboru Výtahář úzce spolupracujeme s firmou Výtahy s.r.o., Velké Meziříčí (2. a 3. ročník), která nabízí žákům nástup do firmy po vyučení.

Vážení rodiče, milí žáci, srdečně Vás zveme na prohlídku naší školy, našich „nových dílen". Těšíme se na Vás.

Ing. Jaroslav Mošner, vedoucí odborného výcviku

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.