Přípravný stupeň základní školy speciální informuje

Přípravka foto_Eva_Ulmanová_copy_copyKromě zápisu do první třídy proběhne 22. dubna 2022 též zápis do přípravného stupně základní školy speciální. Přípravný stupeň v naší škole nabízí možnost vzdělání žákům se středně těžkým či těžkým mentálním postižením i dětem s poruchami autistického spektra či kombinovaným postižením více vadami.

Důvodů, proč si rodiče raději zvolí, aby jejich dítě navštěvovalo přípravný stupeň než klasickou mateřskou školu, bývá hned několik. Ve třídě přípravného stupně může být maximálně šest dětí, takže dětem můžeme zajistit individuální přístup a péči speciálního pedagoga, který vždy hledá cesty, jak dítěti usnadnit takovou velkou změnu, jako je nástup do školky. Přípravný stupeň mohou navštěvovat žáci od 5 let věku a rodiče jsou velice rádi, že si jejich potomci mohou zvykat v menším kolektivu dětí. Často k nám přechází i děti, které nejprve navštěvovaly běžnou mateřskou školu, kde měly problémy se začleněním do velkého kolektivu a nedařilo se jim zvyknout si na nový režim. Rodiče také oceňují nabídku kroužků, příměstský tábor o letních prázdninách nebo zapojení do aktivit ve školní družině.

Jsme vybaveni pomůckami pro práci se žáky s tělesným postižením jako je třeba schodišťová plošina, elektrický zvedák nebo polohovací vaky a klíny. Prioritou je pro nás nastavení komunikačního systému, rozvoj rozumových dovedností a smyslového vnímání, dodržování hygienických návyků, rozvoj pracovních schopností a dovedností a mnohé další. Paní učitelky jsou vyškoleny v oblasti logopedie, alternativní i augmentativní komunikace, znaku do řeči, polohování žáků s tělesným postižením či třeba v konceptu bazální stimulace. Naší odměnou a motivací do další práce je každý pokrok dítěte a projevený zájem o nové poznatky. Škola nabízí žákům využívat ve výuce certifikovanou přírodní ukázkovou zahradu, multisenzorickou místnost snoezelen, cvičnou kuchyňku nebo dílnu s keramickou pecí.
Po ukončení docházky do přípravného stupně je možné, aby dítě přešlo na takovou formu vzdělávání, která pro něj bude nejvhodnější. Může být tedy individuálně nebo skupinově integrováno či může pokračovat ve vzdělávání na základní škole speciální. Pokud byste se chtěli dozvědět více informací, podívejte se na naše webové stránky: www.specskolabites.cz., kde naleznete i všechny potřebné kontakty.

Eva Ulmanová

Pozvánka DODPozvánka zápis

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.