Do knihovny...

books-5937823 copyuž se dávno nechodí kvůli knihám. Co to píšu! Znovu a lépe. Do knihovny už se dávno nechodí jen kvůli knihám. Tiché proplouvání mezi regály a tlumené šeptání s knihovnicí? Ano, ale zdaleka nejen to. Ani prozatím dost stísněné prostory nám totiž nebrání v aktivitách typických pro komunitní centra, v něž se dnešní knihovny pozvolna mění.

Podívejme se, co pro vás tedy chystáme tento rok, byť jde o docela ošemetný nápad. Vždyť kolikrát něco plánujeme a semele se to úplně jinak! Nemluvě o tom, že nikdo netuší, jaká opatření nám pandemie přichystá. Tak nás prosím potom nechytejte za slovo! Do knihovny se už dávno nechodí jen kvůli klasickým knihám, jak víme. Stále však hrají prim, každý týden kupujeme novinky, zvláště beletrii. Letos navíc výrazně doplníme odbornou literaturu. Zvukové knihy ani společenské hry co do nákupů také nezanedbáme, přestože se na ně stačí zaměřit jednou za čas. Věříme, že si u nás brzy zase posedíte a pročtete noviny, časopisy, pobrouzdáte internetem, zkrátka pobydete.

A když už tu budete, nabídneme vám některou z výstav. V únoru Podoby Nové synagogy v představách studentů našeho gymnázia. O vesmíru, Cestou necestou a Magická grafika, to je trojlístek z tvorby žáků zdejší ZUŠ, který bude k vidění od dubna do června. Dosud poslední domluvenou je zářijová výstava fotografií pana Pavla Remara, nazvaná Haiku. Ovšem zajímavá dílka objevíte také v chodbě před půjčovnou pro děti, kde se pochlubí svým umem naši malí soutěžící. Nejprve v březnu ti opravdu nejmenší, prostě děti od dvou do pěti, pokud vyrobí přímo parádní Masku. Poté starší v červnu, jestliže se zapojí do literárně­‑výtvarného Obrázkového čtení. Na počátku nového školního roku uvidíme ta nejvydařenější Origami.
Také dospělí si rádi hrají. Proto má právě probíhající dámský kvíz letitou tradici. Pro léto přemýšlíme o hře Kniha a já, kterou by provázely zvídavé dotazníky a hravá selfie. Ovšem, co si budeme povídat, daleko hravější jsou zkrátka dítka. S nadšením se pustí do jarních miniher, zatím pracovně zvaných Hledačky. Doufáme také, že se k nám zrovna tak ráda vrátí na školní besedy, divadýlka a programy nejen zahradní. Možná se též po čase potkáme při městské akci Pálení čarodějnic na Fajtově kopci. A jen o měsíc později se zapojíme do prima nápadu chystaného vyučujícími prvního stupně ZŠ Oslavická. A to už budou na dohled prázdniny. Vkročíme do nich velkou zahradní akcí ve stejném duchu, v jakém jsme ty minulé končili. Léto v naší zahradě vyhradíme všem dětem, které si přijdou zablbnout. (Mezi námi, minule zazářil skvělým časem na opičí dráze i nejeden dospělý.) Navážeme také na loňský první ročník Stezky odvahy. A už bude nejvyšší čas připravit pro starší pohodové Čtení pod lampou. Ostatně na nás, co jsme už ze škol nějaký ten pátek, budou číhat laskavé minihry Povinná četba a Děravá paměť. S rokem 2022 se rozloučíme Mikulášem pro... nebo lehkou výpomocí s distribucí vánočních dárků, která nese název Knížka od Ježíška.

Jen s vylepšováním prostředí knihovny se budeme držet zpátky. Věříme totiž, ale nechceme to zakřiknout, že se dočkáme změny zcela zásadní. Takové, která nám dovolí rozšířit nabídku aktivit typických pro komunitní centrum, v něž se pozvolna měníme, protože do knihovny už se dávno nechodí jen kvůli knihám.

Ivana Vaňková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.