Domácí hospic sv. Mikuláše zahájil svou činnost

20220124 085056Před zhruba rokem a čtvrt existoval jen sen a touha pomáhat těžce nemocným lidem při odchodu z tohoto světa. Uplynulo asi 15 měsíců a mnohé se změnilo, v naplňování touhy posunulo.

Lucie Klímová, zakladatelka a vedoucí zdravotní sestra Domácího hospice sv. Mikuláše, působí jako drobné, křehké stvoření. Ve skutečnosti však skrývá velkou vnitřní sílu. Podařilo se jí dát dohromady základní tým pracovníků, sehnat prostory (zázemí pro sestřičky, sklad pomůcek a místo k setkávání s rodinami klientů). Sen spojený s tužbou začal nabývat reálných obrysů. Byl to však stále jen začátek.
Domácí hospic sv. Mikuláše nese v názvu svatého člověka, kterého zná většina lidí na světě jako světce, který nosí dětem sladkosti. Na východě patří po Panně Marii k nejoblíbenějším světcům. A právě na svátek sv. Mikuláše, 6. prosince 2021, obdržel hospic zdravotnickou registraci a oprávnění k výkonu služby.

„Cílem naší péče je zlepšit kvalitu života umírajících pacientů, aby mohli odejít doma a bez bolesti," říká Lucie Klímová. Nejdůležitější byly, jsou a vždy budou lidské vztahy. Při péči na sklonku života našich milovaných je můžeme svou přítomností obohatit, stejně jako nás, pečující, mohou obohatit svými posledními slovy oni sami. Sestřičky pomáhají klientům nejen úspěšně zvládnout bolesti, které provázejí závěrečné stádium onemocnění, ale díky schopnosti naslouchat mohou také pomoci s bolestí duševní a duchovní, která je někdy tíživější než bolest tělesná.

Lidé na sklonku svého života potřebují vědět, že jsou milováni a přijímáni i se svými chybami a životními omyly, chtějí svým blízkým odpustit a sami si vyslechnout odpuštění. Doprovázení umírajícího člověka je velmi náročné, ale i krásné, když pochopíme podstatu lidského života. Jednou budeme také odcházet a budeme rádi, když nás nic nebude bolet a když nás bude někdo držet za ruku, budeme­­‑li si to přát. Umírání je přirozená součást našeho života. Je to další etapa, kterou musíme projít jednou všichni. A je lepší odcházet doma v kruhu svých nejbližších než opuštěný za nemocniční plentou, což se dnes bohužel děje.

Často se setkáváme s tím, že pacienti a jejich rodiny nejsou včas informováni o terminálním stádiu onemocnění a možnosti využití domácí hospicové péče. Domácí hospic je nezisková organizace. „Naše služba je závislá na individuálních a firemních darech, sbírkách a nadacích. Jsme tu pro naše pacienty 24 hodin denně, 7 dní v týdnu," doplnila Klímová. Služba je poskytovaná do 30 kilometrů od Velkého Meziříčí. Samozřejmostí je také následná péče o pozůstalé. O možnosti využít služeb Domácího hospice sv. Mikuláše ve Velkém Meziříčí se můžete dočíst na webu www.hospicsvmikulase.cz, na telefonním čísle 607 553 469 nebo v našem sídle U Tržiště 2191/3 (Zdravotní středisko Kablo).

Děkujeme za jakoukoliv pomoc i slova podpory. Vážíme si jich.

Eva Poláková – dobrovolnice

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.