Fresky z rytířského sálu zdobí poštovní známku

aršíkPo úspěšném jednání velkomeziříčského muzea s Českou poštou vychází 16. února příležitostný poštovní aršík s tématem dvou českých gotických nástěnných maleb. Jedna ze dvou známek je věnována velkomeziříčskému zámku. Známku v nominální hodnotě 40 korun zdobí detail z cyklu o životě sv. Markéty, který je součástí bohaté freskové výzdoby rytířského sálu v přízemí zámku.

Sál byl po náročném restaurátorském zásahu zpřístupněn v roce 2017. Nejrozsáhlejší výzdobu nese jeho západní stěna, kde je spolu s latinským textem vyobrazen právě život a smrt sv. Markéty. Text nenese žádný časový údaj svého vzniku, ale dle analýzy písma se zřejmě pohybujeme ve 20. letech 14. století. Na základě chronologického řazení se pak můžeme pouze domnívat, že zadavatelem byl patrně některý ze zástupců rodu pánů z Meziříčí, kteří tehdejší hrad vlastnili.

Unikátnost výzdoby spočívá nejen v době vzniku a v kvalitě provedení, ale především ve spojení hradního prostředí a náboženských motivů.
Druhou známkou na aršíku, který vychází v nákladu 30 tisíc kusů, je nástěnná malba z oltářní menzy císařské oratoře kaple sv. Kateřiny z hradu Karlštejna. Tato známka má hodnotu 34 korun.
Autorem výtvarného návrhu je akademický malíř Jan Kavan, jemuž muzeum poskytlo fotografii s detailem vyobrazení. Všemu samozřejmě předcházelo jednání s rodinou Podstatzkých-Lichtenstein, bez jejichž souhlasu by k návrhu a následnému tisku nemohlo dojít.

-muz-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.