Potravinová banka loni rozdělila 376 tun potravin. Kraj opět přispěje na její provoz

Zdroj- Potravinová_banka_VysočinaPotravinová banka Vysočina sídlící Ledči nad Sázavou je sedmým rokem podporována Krajem Vysočina. Podporu ve výši 200 000 korun na pokrytí části provozních nákladů dnes odsouhlasila Rada Kraje Vysočina. „Potravinová banka má nezastupitelné místo v regionálním neziskovém sektoru. Podle údajů, které máme k dispozici, rozdala na Vysočině v loňském roce více než 9.5 tisíci osobám v nouzi a více než padesátce spolupracujících organizací téměř 376 tun potravin," říká krajský radní pro sociální oblast Jan Tourek. Kraj Vysočina podporuje ledečskou potravinovou banku od samého vzniku v roce 2014, od roku 2016 pak pravidelně částkou 200 tisíc korun.

Posláním potravinových bank je obecně proti hladu a proti plýtvání potravinami. Potravinové banky se proto snaží získávat zdarma přebytky ze zemědělské výroby, potravinářského průmyslu i věci dlouhodobější spotřeby, které pak skladují a prostřednictvím místních sdružení a neziskových organizací předávají lidem v nouzi a potřebným. Část potravin a spotřebního zboží se získává prostřednictvím celonárodních a regionálních potravinových sbírek. „Potravinová banka Vysočina má velkou výhodu, že vlastní velký objekt na adrese Barborka 1191 v Ledeč nad Sázavou, ve kterém má dostatečně velké skladovací prostory ke skladování potravin i s dostatečnou rezervou pro spolupráci se všemi poskytovateli sociálních služeb a se všemi obcemi s rozšířenou působností, tím dokáže pokrýt potřeby klientů v rámci celého Kraje Vysočina," doplňuje radní Jan Tourek. V roce 2021 distribuovala potravinová banka na Vysočině 376 tun potravin, což je oproti roku 2020 o 152 tun více.

Množství potravinové_pomoci_v_Kraji_Vysočina_Zdroj-_Potravinová_banka_Vysočina

 

 
Činnost Potravinové banky Vysočina zajišťuje nyní šest pracovníků a provoz je financován jak krajským příspěvkem, tak i dotacemi měst a obcí, nadacemi, Českou federací potravinových bank a dalšími subjekty. Další peníze chce potravinová banka opět získat z programů Ministerstva zemědělství. Mezi hlavními smluvními dodavateli potravin jsou zejména řetězce Albert, Tesco, Kaufland, Globus, Makro, Penny, COOP, DM drogerie.

Tisková zpráva Kraje Vysočina

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.