Po dvou letech jsme byli opět na lyžích

51Když žáci naší ZŠ a MŠ Václava Havla Žďárec v pátek 14.2.2020 končili společnými závody lyžařský kurz se ZŠ Strážek v lyžařském areálu na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí, netušili jsme, že se na tato místa vydáme znovu lyžovat přesně za 2 roky od 15.2. do 17.2.2022.

Tehdy byl zájem o lyžování především u žáků II. stupně. Letos se situace změnila. Na začátku ledna projevilo zájem o lyžování pouze 6 z 46 druhostupňáků, naopak na I. stupni to bylo 33 z 51, nejvíce prvňáků - 9. Na jedné straně je to pro mě velice potěšitelné. Začínat s lyžováním v mladším školním věku je optimální – 20 našich žáků stálo více méně na lyžích poprvé. Na straně druhé mě nepříjemně překvapil nezájem těch starších, před dvěma roky jich bylo 22 ze 44.
Pro začátečníky jsme zajistili ve spolupráci s manažerem a jednatelem Ski klubu Velké Meziříčí panem Jiřím Pálkou výpůjčku kompletní lyžařské výzbroje včetně odborného seřízení.
Termín kurzu byl vybrán s ohledem na fakt, že školy Kraje Vysočina měly v tomto týdnu jarní prázdniny. Běžně zde totiž bývá 4 – 5 škol současně. Předpoklad se naplnil - sjezdovka byla poloprázdná. Pro lyžařský výcvik začátečníků udělal velkomeziříčcký Ski klub za dva roky nevídaný pokrok. Nemalé terénní úpravy, které vytvořily ideální profil 60 metrového cvičného dětského svahu a instalace 2 dětských vleků napomáhají efektivní výuce základů lyžování. Tu jsme se snažili umocnit odpovídajícím počtem instruktorů včetně snowboardingu.
Výsledek snahy celkem 8 instruktorů, kteří vyučovali 32 dětí, byl více než potěšitelný. Často individuální přístup byl znát. Třetí den bez výjimky všichni žáci sjížděli samostatně hlavní sjezdovku, samostatně zvládli také jízdu na vleku. Za svoji snahu, píli, vytrvalost a především zájem jim patří pochvala.
Poděkování patří panu Jiřímu Pálkovi, instruktorkám a instruktorům z meziříčského Skiklubu v čele s nestorem panem Petrem Zezulou a Ondrou Rosou, mým kolegyním a kolegovi, kteří napomáhali bezpečnému průběhu kurzu také mimo lyžařský svah.
Věřím, že zájem o lyžování na naší škole bude v dalších letech minimálně stejný jako letos u prvostupňáků také u těch starších ročníků.

Mgr. Dalibor Kolář, ředitel
ZŠ a MŠ Václava Havla Žďárec, okres Brno-venkov

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.