Seriál ze zámku: Numismatická sbírka

Horní Bory_1957K nejdrobnějším sbírkovým předmětům, které máme uloženy za zdmi depozitáře, patří numismatický materiál. Drobný je ale pouze svojí velikostí, ale rozhodně ne hodnotou. V případě numismatiky můžeme hovořit přímo o po kladech.

 

20220217 132941_copyTentokrát máme na mysli opravdové poklady, které byly nalezeny především v první polovině minulého století v okolí Velkého Meziříčí. V našich sbírkách se jich nacházejí zhruba dvě desítky, většinou se jedná o nálezy z doby od 20. do 50. let minulého století. O zmapování a systematizaci numismatického fondu se zasloužil především Vladimír Němeček, který byl spolupracovníkem muzea a zároveň také členem muzejní rady. Ačkoli se ve své profesi věnoval lékařství, byl v kontaktu s numismatickým oddělením Národního muzea v Praze a Moravského zemského muzea v Brně. Za dobu svého působení v Meziříčí publikoval řadu článků v Numismatických listech a Numismatickém časopise československém.

Mezi nejstarší mince z nálezů patří denáry Vladislava Jindřicha (1198 – 1222), které byly objeveny v roce 1944 hrajícími si dětmi v Tasově. Kromě mincí samotných se v některých případech dochovala do dnešních dob i nádobka, ve které byly mince ukryté. To je případ dalšího tasovského nálezu, tentokrát z roku 1922.

Tasov 1922Kromě mincí z přelomu 15. a 16. století je v muzeu uložena i nádoba samotná. Stejně je tomu i v případě martinického nálezu z prosince roku 1954, kdy byla při kopání jámy na vápno nalezena nádobka s pražskými groši. Ty byly uloženy do země v období po roce 1420. Celá numismatická sbírka čítá přes čtyři tisíce mincí. V depozitáři máme uloženy nejen soubory celých nálezů, ale evidujeme i jednotlivé mince tvořící určitý vývojový přehled.

Mezi nejstarší exempláře patří v našem případě antické mince, naopak k nejmladším se řadí československá platidla z 50. let 20. století. Co se geografického původu týká, máme zastoupeny nejen evropské státy, ale také třeba Indii, Brazílii či Japonsko a Čínu. Tato zahraniční platidla pocházejí především z 19. a počátku 20. století.

JabloňovZvláštní kategorií je pak v našich sbírkách zlatý svatováclavský dukát z roku 1932, který nebyl zákonným platidlem, ale spadal do kategorie obchodní mince. Této konkrétní mince bylo v roce 1932 vyraženo 26 617 kusů.

Mgr. Lucie Pavelcová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.