Už jste navštívili údolí Chlébského potoka

277543079 534923307970303_2892650496563801887_nProdlužující se jarní dny jsou vždy určitou pozvánkou na výlety do přírody. Rozkvétají první květiny a ptáci se vrací z jižních krajin. Všichni chtějí po dlouhé zimě načerpat energii, a do přírody tak vyráží zvýšený počet turistů, ale i rekreačních návštěvníků. „Kraj Vysočina spravuje na svém území 77 přírodních rezervací, 117 přírodních památek a 85 evropsky významných lokalit soustavy Natura 2000 a může se pochlubit různými zajímavostmi ve floře i fauně," říká radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství, životní prostředí Pavel Hájek.

V rámci pěti projektů na návštěvnickou infrastrukturu chce Kraj Vysočina mimo jiné usměrnit návštěvníky při pohybu ve zvláště chráněných územích tak, aby volili vhodnější přístupové cesty. Tím dojde k menší zátěži sešlapem, kterému je často vystavena například bledule jarní během jarního květu. Dále kraj plánuje umisťovat informační panely v přírodních památkách, přírodních rezervacích a evropsky významných lokalitách napříč celým krajem. Informační panely budou sloužit k interpretaci přírodních hodnot na těchto lokalitách.

– Díky prvnímu projektu s názvem Značení evropsky významných lokalit v Kraji Vysočina bude zajištěno označení 22 evropsky významných lokalit (umístěno bude 189 prvků značení) a dojde k instalaci 34 informačních panelů.

– Realizace druhého projektu s názvem Návštěvnická infrastruktura v Kraji Vysočina – informační panely v přírodních rezervacích a přírodních památkách přispěje k instalaci dalších informačních panelů na 33 zvláště chráněných územích. Umístěno bude celkem 49 informačních panelů.

– Třetí projekt s názvem Návštěvnická infrastruktura v Kraji Vysočina – umístění interaktivních prvků a lávky na území vybraných přírodních památek řeší umístění interaktivních prvků (hra pro děti) v přírodních památkách: Koupaliště u Bohuslavic, Rašelinné jezírko Rosička, Horní Mrzatec a Rybníky V Pouštích. Dále bude z projektu vybudována lávka na území přírodní památky Pstruhovec.

– Cílem čtvrtého projektu s názvem Ptačí pozorovatelna v přírodní památce Starý Přísecký rybník je vybudování ptačí pozorovatelny v blízkosti rybníka Starý Přísecký na Jihlavsku.

– Z posledního projektu na Bystřicku s názvem Návštěvnická infrastruktura v Kraji Vysočina – lávka a chodníky na území přírodní rezervace Údolí Chlébského potoka už byly v roce 2021 vybudovány dva povalové chodníky v místech výskytu zvláště chráněné bledule jarní, letos bude následovat oprava jedné lávky.

Všechny turisty i příznivce přírodních krás zvu na prohlídku výše uvedených chráněných území, protože v průběhu letošního roku budou projekty kompletně dokončeny," říká závěrem radní Kraje Vysočina Pavel Hájek a doplňuje, že celkové investice dosáhnou částky 4 060 364 korun, s využitím dotací z Operačního programu Životní prostředí 2014–2020.

Více informací Denisa Švengrová, odbor životního prostředí a zemědělství
Krajský úřad Kraje Vysočina

123

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.