Západní Morava je zpět

zm24obalka copyPo karanténní přestávce se ke čtenářům vrací také vlastivědná revue Západní Morava. Na svých stránkách už tradičně prezentuje nejnovější poznatky z regionálních dějin i aktuální zprávy z činnosti paměťových institucí. Řada těchto novinek má přímou vazbu k minulosti našeho města a jeho okolí.

Z pohledu Velkomeziříčska stojí za pozornost hned úvodní práce kampanologa Františka Johna, která mapuje dochovaná díla meziříčských konvářů. Dodnes jde o úctyhodných 22 zvonů. Pocházejí z let 1483 – 1590 a hlaholí na zvonicích rozsetých po širokém území ohraničeném okresy Havlíčkův Brod, Svitavy, Vyškov a Břeclav.

Místní zájemce o genealogii by mohly zaujmout příběhy oslnivých kariér, díky nimž se úředníci na přelomu 18. a 19. století proměňovali v majitele panství. A to zvlášť, když mezi nimi objeví příslušníky lazebnického rodu Kalcherů. Tento rod pocházel z Velkého Meziříčí a postupně proslul jako dědičný nájemce panství Jamné i jako dobrodinec města Znojma.

Aktuálně zařazená rubrika „Seminář" obrací pozornost k životu i dílu neprávem opomíjeného básníka a chartisty Ladislava Dvořáka. U příležitosti 100. výročí jeho narození se na místním gymnáziu a v rodné Krásněvsi konal kulturně historický seminář a Západní Morava otiskuje texty příspěvků, které na obou místech zazněly.

Obsah 24. svazku má velkomeziříčským čtenářům nesporně co nabídnout!

Redakce ZM

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.