Pacienti i zdravotníci se mohou těšit na nový jídelníček

Vedoucí stravování_novoměstské_nemocnice_Jan_Hutař_zdroj._Nemocnice_Nové_Město_na_MoravěOdlehčenější jídla i česká klasika. Tak bude vypadat nový jídelníček, který je připravený pro pacienty i zaměstnance novoměstské nemocnice. Změnu, která nastane od začátku května, avizuje nutriční terapeut a vedoucí stravování Jan Hutař.

Od května se mohou zaměstnanci i pacienti těšit na změnu jídelníčku. Jaké konkrétní novinky je čekají?
Strava označovaná jako racionální - dieta 3 - nabídne klasická jídla, na která jsou strávníci zvyklí. Výběrová strava - 3A, která je k dispozici jak zaměstnancům, tak i pacientům (pokud to umožňuje jejich zdravotní stav), nabídne odlehčenější, modernější recepty, ať už jídla z ryb, obědové saláty, či bezmasé pokrmy. Chceme se také vyhnout tomu, aby v určitý den byla v jídelním lístku v jeden den například všechna jídla z vepřového masa, k čemuž dříve občas docházelo.

Budou se v menu objevovat i některé nové druhy potravin?
Budeme vycházet z běžných surovin, spíš se zaměříme na rozšíření sortimentu.

Přispělo ke změně i nové přístrojové vybavení nemocniční kuchyně?
Nové vybavení byla, vzhledem ke stavu toho stávajícího, doslova nutnost, a to bez ohledu na jídelní lístky. A s modernizací technologií ještě pořád nejsme u konce, bohužel nás ale brzdí stávající elektroinstalace.

Odkud jsou nové receptury? Kde jste se inspiroval?
Některé receptury jsem si přivezl z předchozího působiště. Snažím se o součinnost a výměnu informaci s kolegy z jiných zařízení, pomáhá i internet.

Můžete představit některý z nových receptů?
Osobně se těším třeba na tresku s hráškovým pyré

Odrazí se změna jídelníčku i v ceně?
Stravovací jednotka se zvýší, ale platí to, co u technologií: byla to nutnost. A to i vzhledem k tomu, že částka na stravu zůstávala dlouhodobě nezměněná, zatímco veškeré vstupní náklady se každoročně zvyšují.

Někteří změny uvítají, ale ti, kteří si potrpí na českou klasiku, by mohli mít výhrady. Myslíte i na ně? A dá se vůbec česká klasika připravit dietně?
Ano, klasická jídla rozhodně nezmizí, nicméně je pravda, že příznivci smažených pokrmů se mohou cítit zpočátku ošizeni. Ale ani tato jídla z jídelníčku nezmizí, již jsem zaznamenal požadavek, aby byla alespoň jedenkrát týdně. Obecně můžu říct, koncept je připravený tak, že jedno jídlo bude klasické, druhé řekněme modernější či odlehčenější.

Myslíte v novém jídelníčku i na vegetariány nebo lidi s dietním omezením?
Z nových receptur pro dietní stravování bych vzpomenul třeba kuře s dýní, které je vhodné i pro šetřící dietu. Co se týče vegetariánů, tato dieta je standardně v dietním systému nemocnice. Nová jídla, pokud nejsou přímo vegetariánská, jdou do této podoby snadněji upravit.

Jaké další novinky připravujete?
Největší pozornost a péči si zaslouží pacientská strava. Její modernizaci začneme tím, že diabetikům nebudou automaticky podávány druhé večeře, toto bude záviset na rozhodnutí lékaře. Čeká nás i celková revize dietního systému, postupně upravuji edukační materiály pro pacienty. V červnu by snad měly být na konferenci nutričních terapeutů představeny nové receptury pro dysfagickou dietu, což by nám velice pomohlo. Tady momentálně ještě vidím rezervy.

Helena Zelená Křížová, tisková mluvčí
Nemocnice Nové Město na Moravě

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.