Domácí hospicová péče žďárské Charity mění název na Domácí hospic Barborka

Zbyněk Čech_1Po 15 letech existence charitní hospicové služby na území okresu Žďár nad Sázavou dochází ke změně jejího názvu. Nově se bude Domácí hospicová péče nazývat Domácí hospic Barborka.

„Už delší dobu jsme vnímali, že je třeba náš hospic více přiblížit veřejnosti, a z toho důvodu jsme se rozhodli jej pojmenovat. Návrhů jsme měli hned několik, ale Barborka jednoznačně zvítězila. Přiznávám, že v první fázi to byl spíše humorný nápad hospicového týmu v reakci na mé křestní jméno, ale později jsme zjistili, že se nám opravdu líbí. Navíc svatá Barbora je i přímluvkyní za dobrou smrt, což je našemu poslání blízké. Naší snahou je zkvalitnit lidem zbývající čas v závěru jejich života tak, aby jej mohli strávit se svými blízkými doma," vysvětluje Barbora Boháčová, vedoucí Domácího hospice Barborka. Sama se však obává i přílivu případných nedorozumění z řad veřejnosti. „Nerada bych, aby si lidé mysleli, že zde vznikla další terénní hospicová péče. Proto bych chtěla upřesnit, že jde pouze o změnu názvu."

V roce 2018 se hospicová péče z důvodu rozšiřování služby přestěhovala do větších prostor na Horní 28 ve Žďáře nad Sázavou. V té době postupně narůstal i počet pacientů, bylo třeba rozšířit pracovní tým o další lékaře, všeobecné sestry a pečovatelky. Navázána byla i spolupráce s místními psychology a duchovními. „V současné době služba nadále hledá lékaře, kteří by s hospicem Barborka mohli spolupracovat alespoň na dohodu," doplňuje Barbora Boháčová.

V roce 2021 došlo k rapidnímu nárůstu počtu pacientů. Protože v hospicové péči nemohou být žádné čekací lhůty a doba přijetí zájemce o službu je velmi rozhodující, daří se charitnímu hospici přijmout pacienty již do druhého dne od jejich prvního kontaktu, a to i o víkendu.

Zbyněk Čech_2S nárůstem počtu pacientů a s jejich flexibilitou přijetí souvisí také nutnost kvalitního vybavení, obnova stávajícího a jeho modernizace. V loňském roce se podařilo získat přenosný ultrazvuk, který lékaři používají pravidelně v terénu. „Díky ultrazvuku je možné diagnostikovat například potíže pacienta v dutině břišní i hrudní, postižení jater a ledvin, hluboké žilní trombózy převážně v dolních končetinách a podobně. Rovněž máme možnost stanovit CRP na našem přístroji, to znamená, že u diagnostiky zánětu nejsme závislí na laboratořích. Ke konci loňského roku jsme pořídili i EKG. Rádi bychom ještě náš mobilní tým dovybavili ultrazvukovou sondou pro lepší využití ultrazvuku, dokoupili kyslíkové koncentrátory, polohovací postele a další pomůcky, které jsou k péči o pacienty potřebné a je třeba je inovovat," upřesňuje MUDr. Pavel Svoboda, lékař – paliatr Domácího hospice Barborka. Specializované pomůcky usnadňují péči o pacienta především jejich blízkým.

V roce 2021 pečoval mobilní tým Domácí hospice Barborka (tehdy ještě Domácí hospicové péče) o téměř 200 pacientů na území celého okresu Žďár nad Sázavou. Multidisciplinární tým poskytuje nejen přímou práci v terénu, ale také konzultace pro ty, kteří potřebují poradit s péčí o své těžce nemocné blízké.

Kontakt: Barbora Boháčová, vedoucí Domácího hospice Barborka
mob.: 731 636 957, 604 843 062, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.zdar.charita.cz

Podpořit činnost charitního hospice je možné zasláním finančního daru na číslo účtu 110889787/0300, VS 811

Mgr. Lenka Šustrová, koordinátorka propagace
Oblastní charita Žďár nad Sázavou

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.