Již po šesté bude město hostit výstavu nominovaných děl na Českou cenu za architekturu

DSCF7490Česká cena za architekturu je soutěžní přehlídka, jejímž vyhlašovatelem je Česká komora architektů. Výstava představí díla, která letos do užšího výběru nominovala mezinárodní porota z celkem 201 přihlášených realizací a která se na podzim utkají o hlavní cenu.

Vernisáž výstavy proběhne ve čtvrtek 30. června za účasti a přednášky loňských vítězů architektů Miroslava Pospíšila a Martina Karlíka v kině Jupiter clubu v 17 hodin. Architekti představí nejen úspěšnou stavbu rekonstrukce paláce hradu Helfštýn, ale také průřez svojí dosavadní tvorbou. Návštěvníkům tak bude přiblížen způsob uvažování architektů a jejich práce, která se mnohdy může zdát zbytná, přestože opak je pravdou. Výstava nominovaných děl bude k vidění na našem Náměstí po dobu prázdnin a v našem městě bude již po šesté. V minulých ročnících jsme mohli u nás v rámci výstavy přivítat top architekty z různých koutů republiky, kteří byli za svoji práci nejen v této soutěžní přehlídce oceněni. Za všechny uveďme alespoň dvojnásobné vítěze České ceny za architekturu Petra Stolína a Alenu Mičekovou či Štěpána Valoucha z vítězného studia O­‑VA architekti z roku 2020. Výstava nominovaných děl probíhá během roku v různých městech v republice a Velké Meziříčí je tak součástí projektu, o kterém se celorepublikově a celoročně hovoří. Výstavy proběhnou například v Rožnově pod Radhoštěm, v Plasích, Jihlavě, nebo v jihočeských Slavonicích. Po nominačním večeru, který proběhne 23. června ve Valdštejnské zahradě v Praze a kde bude udělena cena předsedy Senátu PČR, se tak s nominovanými díly můžeme seznámit i v našem městě.

Jste srdečně zváni.

Petr Velička

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.