Čechovy sady se rozrostou o dalších 180 bytů

P1160259Odkup městských pozemků zavazuje investora nejpozději v lednu roku 2024 zahájit stavbu prvního z 12 bytových domů. V Čechových sadech se tak postaví téměř 180 nových bytů.

Prodejem a směnou části pozemků v lokalitě Čechovy sady II docílilo město budoucí výstavby 180 nových bytů soukromým investorem, společností BUILDINGcentrum – HSV (dále Building), za konkrétních podmínek. Tento projekt je prvním, který se řídí novým dokumentem z dílny města pojmenovaným „Zásady pro spolupráci s investory v otázce developerské výstavby". Znamená to, že investiční záměry soukromých investorů na pozemku města budou projednané v předprojektové fázi a zastupitelé mohou následně o prodeji či směně rozhodovat s konkrétní představou o tom, co má na daném pozemku vzniknout. „Vlivem růstu úrokových sazeb hypoték a extrémnímu nárůstu cen ve stavebnictví končí éra výstavby rodinných domů. Lidé budou v rámci svých možností spíše nakupovat menší byty a bude se prudce zvedat poptávka po nájemním bydlení. Tuto dohodu, která povede k výstavbě takřka 180 nových bytů proto v současné situaci považuji za naprosto logickou," okomentoval starosta města Alexandros Kaminaras. Koupí pozemku se Building zavazuje nejenom k výstavbě zmíněných bytových domů, ale také na svoje náklady vybuduje parkovací dům, komunikace, chodníky, parkovací stání, zídky, terasy, schodiště a zajistí výsadbu zeleně. Stavba prvního bytového domu začne nejpozději v lednu 2024 s tím, že kolaudace každého dalšího domu z 12 musí vždy proběhnout nejpozději do 3 let od kolaudace domu předchozího.

„Výhodou takto nastavené spolupráce je, že má město možnost si projekt mnohem lépe ohlídat, než tomu bylo v minulosti, kdy se pozemek pouze prodal, aniž by někdo věděl, co tam přesně vznikne. Nyní jsme schválili podpis smlouvy o smlouvě budoucí kupní a teprve až investor přijde s vydaným stavebním povolením na stavbu, která se bude shodovat s tím, na čem jsme se dohodli nyní, přistoupíme k podpisu kupní smlouvy. Další nespornou výhodou je to, že město tímto způsobem bezplatně od investora získá veškerou nově budovanou vybavenost a technickou infrastrukturu kolem bytových domů," dodal Kaminaras. Celkem 18 zastupitelů z 21 přítomných prodej pozemků podpořilo.

Zuzana Najtová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.