Na rozhledně vznikl nový český rekord

IMG 8302Aktualizováno o odkaz na reportáž ČT: Nový český rekord vytvořila Michaela Zdráhalová z Tělovýchovné jednoty Dětského střediska v Březejci. Jako vůbec první nechodící osoba vystoupala za pomoci profesionálních hasičů z Velkého Meziříčí na rozhlednu. Výkon je zapsán v České knize rekordů.


„Je tady luxusní výhled. Nikdy jsem nebyla tak vysoko a ani jsem nevěřila, že se někdy tak vysoko dohrabu," neskrývala nadšení sportovkyně - boccistka Míša Zdráhalová poté, co se dostala na vyhlídku. Tam ji vynesla šestice hasičů na schodolezu za pouhé dvě minuty a jedenáct vteřin. Míša jejich výkon ocenila. „Byli úžasní. Ptala jsem se jich cestou, zda jim nedojde dech, ale oni by to dali ještě čtyřikrát."

REPORTÁŽ ČESKÉ TELEVIZE ZDE

I hasiči měli z akce výborný pocit. „Jsem hrdý na svůj tým, který jsme tady dnes postavili," sdělil velitel velkomeziříčských profesionálních hasičů Jiří Doležal a dodal, že zájemců o účast na akci z řad hasičů bylo víc, než bylo vůbec třeba. Zapojit se jich chtělo hodně, a to ne kvůli samotnému rekordu, ale kvůli Michaele, aby se mohla podívat na vrchol rozhledny. Neboť jak připomněl Doležal, pomáhat druhým je úkol všech záchranářů. A vše se povedlo. Bez komplikací, hasiči měli vše natrénováno. „Trénink probíhal s jednou tak těžkým evakuovaným, než je Míša," přiblížil Doležal.
IMGA0124Rekord byl součástí charitativní akce Velkomeziříčský Everest, která proběhla v neděli 27. září na rozhledně na Fajtově kopci. Každý ze zájemců, který vystoupal na plošinu rozhledny, dal dvacetikorunové vstupné, čímž přispěl handicapovaným sportovcům v Březejci. Současně přidal svých 32 metrů k výstupu na nejvyšší horu světa – Mount Everest –, která má vrchol 8850 metrů nad mořem. „V 17:03 byla akce ukončena 463. účastníkem. Společně všichni překonali 14 816 metrů," sdělila za pořadatele Ivana Hladíková, která spolu s Věrou Kuřátkovou vše vymyslela a pomohla zrealizovat. Velkomeziříčští Everest zdolali již ve chvíli, kdy na rozhlednu vyšel 277. účastník. Ten dostal dort ve tvaru hory, jejž vytvořila Aneta Vrbková.
I po ukončení ještě chodili na rozhlednu další zájemci. Sice už se nemohli zapisovat do knihy rekordu, ale aspoň přispěli na charitu. Svůj podíl na všem mají také členové kapely MySami, kteří na rozhledně zahráli něco ze své tvorby.

Martina Strnadová

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.