Padl letní rekord, důvod k oslavám ale nemáme

léto2022Máme za sebou nejnáročnější léto od vzniku jednotné Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, tedy od 1. 7. 2004. Zatímco v předchozích letech se průměrný počet výjezdů za červenec a srpen pohyboval kolem osmi tisíc, v letošním roce museli být krajští záchranáři vysláni do terénu k téměř devíti tisícům případů.

Během letošních dvouměsíčních letních prázdnin uskutečnily naše posádky celkem 8 919 zásahů. A to je vážně rekord, ze kterého nemáme radost. Loni bylo výjezdů o 791 méně, předloni dokonce o 863. V porovnání například s rokem 2017 je ten nárůst ještě vyšší, bezmála o tisícovku. Vůbec poprvé jsme letos také pokořili hranici sedmi tisíc ošetřených pacientů. Celkově si v našem kraji vyžádalo přednemocniční neodkladnou péči 7 063 osob.

Téměř 70% všech výjezdů tvořily zdravotní komplikace jako kolaps, horečka, dušnost, vysoký krevní tlak, bolesti na hrudi či cévní mozkové příhody. Dále jsme ošetřili více jak 1 700 lidí s úrazovou diagnózou, uskutečnili 350 výjezdů k dopravním nehodám a vyjeli na pomoc stovce pacientů s alergickou reakcí po bodnutí hmyzem - včelou, vosou či sršní.

Napilno měli nejen záchranáři v terénu, ale také operátoři zdravotnického operačního střediska. Ti během letních měsíců přijali na tísňové lince 155 celkem 18 000 hovorů, poskytli 51 telefonicky asistovaných neodkladných resuscitací (TANR) a ve 164 případech aktivovali vrtulník letecké záchranné služby v Jihlavě.

Petr Janáček, tiskový mluvčí
Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.