Město získalo nový metr na neplatiče pokut

radaryJe častým nešvarem nejen zahraničních řidičů, že ignorují pokuty vyměřené na území České republiky. Spoléhají se na to, že města nemají síly na vymáhání pokut a časem to prostě vyšumí. Podobně je na tom i Velké Meziříčí, kterému zahraniční řidiči dluží na pokutách udělených na úsekovém měření rychlosti na dálnici D1 několik milionů.

Tuto bezmoc však změnila novelizace zákona 1. ledna 2022, kdy vešel v účinnost zákon č. 418/2021 Sb., který novelizuje zákon o Policii České republiky, zákon o Celní správě České republiky, zákon o obecní policii a zákony související. Celníci a policisté získali nové oprávnění vyžadovat při kontrole vozidla zaplacení dosud neuhrazené pravomocné pokuty uložené řidiči nebo provozovateli vozidla za dopravní delikty. V případě, že provinilec odmítá pokutu na místě uhradit, mohou mu zadržet registrační značky vozidla nebo odjezdu vozidla zabránit tzv. botičkou.

Celník nebo policista ověřuje při kontrole vozidla případný nedoplatek řidiče nebo provozovatele vozidla v databázi nedoplatků Celní správy České republiky. Tento systému poskytuje informace o nedoplatcích na splatných, pravomocných pokutách. Mezi pokuty předané celnímu úřadu jako obecnému správci daně patří i pokuty uložené obecním úřadem obce s rozšířenou působností (odborem dopravy, přestupkovou komisí) nebo pokuty uložené strážníkem obecní policie příkazem na místě, které však dotyčná osoba neuhradila. A to ani na místě, ani ve stanovené době.

V návaznosti na výše uvedenou pravomoc celníků a policistů má nyní Město Velké Meziříčí oprávnění předávat nedoplatky na pokutách za dopravní delikty k vymáhání místně příslušnému celnímu úřadu. Tato pokuta bude sice z 30 % příjmem státního rozpočtu, ale 70 % pokuty poputuje do městské pokladny.

Jan Uher

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.