• Velkomeziříčsko
  • Zprávy
  • Bory jsou Šampionem Zdravých měst. V listopadu postoupily do druhé nejvyšší kategorie v rámci udržitelného rozvoje

Bory jsou Šampionem Zdravých měst. V listopadu postoupily do druhé nejvyšší kategorie v rámci udržitelného rozvoje

koordinátorka projektu_Mária_Necidová_a_starostka_Lucie_DostálováV rámci Auditu udržitelného rozvoje se Borům podařilo postoupit do kategorie „B". Obhajobu deseti auditů hodnotil expertní tým MA21 výborně a poprvé v historii programu bez připomínek. Zároveň naše obec získala nejvyšší ocenění v rámci Zdravých měst.

Bory se zařadily mezi nejlépe hodnocená města a obce České republiky v činnostech vedoucích k udržitelnému rozvoji. Ve středu 9. listopadu proběhla na obecním úřadě obhajoba kategorie B kritérií místní Agendy 21 (MA21). Nejenom v rámci agendy Zdravé obce posuzovali experti z Pracovní skupiny MA21 při Radě vlády pro udržitelný rozvoj dlouhodobou práci a aktivity realizované ve prospěch udržitelného rozvoje.

„V obci Bory vzalo zastupitelstvo obhajobu velmi vážně, pečlivě se na tuto akci připravovali a záleželo jim na tom, aby pozvaní členové Pracovní skupiny MA21 i expertního týmu měli možnost poznat co nejvíce akcí a podrobností o všech projektech i aktivitách obce. Vážná atmosféra však byla velmi brzy prolomena, protože realizační tým je výborná stmelená parta a navzájem se trefně glosují. Kromě úžasu nad šíří záběru tohoto realizačního týmu jsme se měli jako hosté možnost i od srdce zasmát," vyzdvihli hodnotitelé.

Audit deseti oblastí v rámci mezinárodní dohody o udržitelném rozvoji, mezi které patří například udržitelná výroba a spotřeba, doprava, kultura, životní prostředí nebo globální odpovědnost, ukázal, že Bory v posledních letech úspěšně směřují k udržitelnému rozvoji. „Jako další přínosný prvek lze zmínit, že celý tým je velmi dobře fungující organismus a MA21 se zde nepojí jen s jedním výrazným jedincem s nímž celá agenda stojí i padá. Za správou obce je mnoho mravenčí práce, ale z atmosféry v obci lze vycítit, že jakkoliv náročná tato práce je, tak že ji dobrovolníci vykonávají rádi, pro svou obec chtějí to nejlepší a nelitují práce nad rámec svých běžných povinností," doplnila vedoucí expertů Jitka Burianová.

Obec uplatňuje metodu kvality MA21 prostřednictvím projektu Zdravá obec. Cílem systematické práce obce je zapojit veřejnost do rozhodování o dění v obci, pracovat na zlepšení kvality strategického řízení a uplatňovat principy udržitelného rozvoje ve všech oblastech činnosti nejen obecního úřadu, ale života v obci celkově. „Tento úspěch byl výsledkem nejen roční přípravy a společné práce našeho týmu, ale i mnoho let trvajícího úsilí, které započala tehdejší koordinátorka projektu Blanka Křížová. Společně s garanty jednotlivých oblastí jsme se scházeli a připravovali více než rok. Během jara a léta k nám do Borů přijížděli odborníci z různých ministerstev a dalších institucí, společně s námi procházeli obec a dělali si obrázek o tom, jak to u nás funguje. Obhajoba nakonec ukázala, že si postup do vyšší kategorie opravdu zasloužíme. Ráda bych celému týmu i všem, kteří nám k postupu pomohli, touto cestou poděkovala. Obrovský dík patří Márii Necidové, která jako současná koordinátorka projektu MA21 odvedla ohromný kus práce," doplňuje s poděkováním všem zapojeným starostka Lucie Dostálová.

Po letošní úspěšné obhajobě kategorie B se Bory jako jediná obec zařadily po bok Velkého Meziříčí, Kopřivnice a Prahy 10. Nejvyšší kategorií A se v současné době pyšní pouze Chrudim, Litoměřice, Křižánky a Jihlava. Letošní šampioni převzali ocenění 12. prosince v prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Jednalo se o města, městské části, obce či kraj, kteří aktivně zapojují veřejnost, strategicky plánují a řídí k udržitelnému rozvoji a zdraví. Zástupci uvedených obcí a kraje převzali ocenění z rukou Věry Kovářové, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, která celou akci hostila, náměstka ministra vnitra Davida Slámy a Petra Švece, ředitele NSZM ČR. „Byla to výjimečná slavnostní chvíle. V letošním ročníku jsme byli vyznamenání jako jediná obec v České republice, o to víc si tohoto ocenění vážíme," uvedla s vděčností starostka Lucie Dostálová.

Tento projekt však není o finanční odměně nebo jiném zvýhodnění. Vedení obce tak často musí vysvětlovat, proč se rozhodlo bojovat o postup do vyšší kategorie, když odměnou nejsou peníze. „Nedostaneme za to peníze ani žádné věcné dary. Ale díky těmto zavedeným principům víme, že děláme vše proto, abychom našim dětem a dalším generacím předali místo, kde budou i oni moci zdravě, plnohodnotně a spokojeně žít. A to je mnohem víc," vysvětluje se zapálením starostka.

-mh-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.