Novoroční slovo starosty města

1F4A1268 web_copyVážení spoluobčané, milí sousedé,
nacházíme se na začátku roku 2023, kdy samostatná Česká republika slaví 30. narozeniny a většina z nás vyhlíží naději ve stabilizaci celospolečenské situace. Moc bych si přál, aby nám to nový rok přinesl.

Máme za sebou 12 měsíců, během kterých se krize covidová vystřídala s krizí válečnou, humanitární, energetickou a podle všeho se blíží krize ekonomická. Aby toho nebylo málo, vnímáme již velkou změnu v dostupnosti vlastního bydlení. Vysoké ceny ve stavebnictví a rychlý růst úrokových sazeb úvěrů mnoha lidem splnění snu o stavbě domu nebo pořízení bytu minimálně oddalují. Asi se shodneme, že to nezní příliš pozitivně.

Možná Vás to překvapí, ale vidím naději ve zlepšení. Začátkem roku 2020 jsme se těšili z více než 10 let trvající ekonomické prosperity, která umožnila mnoha firmám vyrůst a většině lidem koupit byt nebo rodinný dům se zahradou, před kterým stála alespoň 2 zánovní auta. Exotické dovolené, dostupnost nadstandardních služeb a zážitků, dostupnost života v mnohém se podobající americkému snu. Byla to pro nás samozřejmost přítomná přes 10 let a zatím uplynula krátká doba na to, abychom se od vidiny dosažení „českého amerického snu" vzdálili a uvědomili si, že dochází k naprosto přirozené změně. Tak jako k ní došlo v historii mnohokrát. Musíme ji pouze přijmout. A protože se těch krizí nyní sešlo opravdu hodně, nezoufejme, naopak! Je to předzvěst příchodu lepších časů, které přinesou lidem do životů novou naději a motivaci. Nový typ standardu, který se bude lišit od toho, který jsme znali a do teď se s ním těžko loučíme, ale přesto bude dobrý, možná efektivněji uspokojující naše životní potřeby a šetrný. Musíme se naučit přijímat změny a vidět v nich přinos, ozdravný proces společnosti.

Ozdravným procesem obce jsou i volby, které vloni proběhly. Díky nim se obměnila více než polovina členů zastupitelstva města. A první pozitivní dopady tohoto velkého střídání se již dostavily. Na konci prosince jsme jednomyslně schválili rozpočet a já tímto děkuji všem kolegům zastupitelům za konstruktivní diskuzi a pro město dobrý přístup.

Oproti minulému volebnímu období plnému různých peripetií jde totiž o skutečně svěží, přínosnou a příjemnou změnu.

Za několik dnů budeme volit nového prezidenta České republiky, což vnímám velmi kladně, protože přesně v tuto dobu potřebuje naše země morální vzpruhu skrze nového lídra, kterému se podaří navrátit do české společnosti víru v autority jako opory lidu. Takový člověk musí být odvážný, vyrovnaný a mentálně silný. Přijďte, prosím, k volbám.

Moc Vám všem přeji, abyste do nového roku vstoupili s pozitivní myslí a vírou v naději, že negativní okolnosti vždy střídá příchod zlepšení a změn, které je třeba vnímat jako přirozenou součást života, jako koření života.

Ať je pro Vás rok 2023 rokem šťastných změn!

Váš starosta
Alex Kaminaras

PF 2023_e-mail_vedeni_mesta

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.