Město začalo hospodařit s necelými 370 miliony korun

Investicni akce_2023Velkomeziříčští zastupitelé schválili krátce před Vánoci jednohlasně rozpočet města na rok 2023. „Děkuji všem kolegům zastupitelům za konstruktivní diskuzi a pro město dobrý přístup. Po minulém volebním období plném různých peripetií a rozpočtového provizoria je to skutečně svěží a příjemná změna," vyjádřil dík za bezproblémové schválení starosta města Alexandros Kaminaras. Oproti loňskému roku bude město hospodařit s dvaceti miliony korun navíc.

Mezi největší investiční akce v letošním roce řadíme projektovou dokumentaci na rekonstrukci náměstí, rekonstrukci kuchyně v Mateřské škole Mírová a přístavbu Mateřské školy Mostiště. Dalšími důležitými projekty jsou ty, které započaly a je třeba je dokončit. To by se mělo podařit u síťování pozemků na Hliništích, u rozsáhlé rekonstrukce ulice Ve Vilách nebo dostavby nového rybníku pod Hrbovem. Ve městě probíhá postupná obnova veřejného osvětlení, která se v příštích měsících dotkne ulic Františky Stránecké a U Světlé.

Zajímavá pro všechny obyvatele a návštěvníky Meziříčí může být obnova městského mobiliáře, to znamená, že by se měly vyměnit zejména lavičky a odpadkové koše. Pracovnice úseku architektury se zasadily o vznik „Manuálu mobiliáře pro Velké Meziříčí", díky němuž se lavičky ve veřejném prostoru sjednotí a na některých vytipovaných místech dokonce přibudou nové. Město se bude dále zabývat i Svitem. Ten nese pro budoucí možné využití obrovský potenciál. Vedení nezapomnělo na svůj slib a pracuje skrze investorské oddělení na přípravě stavby mostu v Balinském údolí, který byl vítězným návrhem participativního rozpočtu. A když už je řeč o penězích, které se investují do vašich nápadů, tak i v letošním roce město chystá další ročník participativního rozpočtu. Částka bude pravděpodobně stejná, a to 300 000 korun. „Rozpočet města na rok 2023 je poznamenaný rostoucími náklady na energie i lidskou práci. Oproti jiným letům zůstává větší částka v nerozdělené rezervě – celkem asi 6 milionů korun. Částečně je to i kvůli nákladům na energie," uvedl k rozpočtu místostarosta města Martin Kaman. Zastupitelé schválením rozpočtu souhlasili s částkami pro grantové programy, které se od loňska neliší. Kulturu tak podpoří 700 000 korunami, sport 7 700 000 korunami, sociální oblast 3 361 750 korunami a Zdravé město rozdělí 90 000 korun. 

V roce 2023 bude v návaznosti na zisk dotace pravděpodobně realizováno odkanalizování místní části Olší nad Oslavou a lokality Nemocnice sv. Zdislavy.

Zuzana Najtová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.