Občané v nouzi si ve Velkém Meziříčí mohou vybrat

Občanská poradna_Třebáč_03Každý se může nečekaně ocitnout v tíživé životní situaci, kdy neví kudy kam, a jak se říká, dobrá rada je mu drahá. Díky občanským poradnám, které v našem městě fungují, však drahá není. Je dokonce zcela zdarma. Ve Velkém Meziříčí se můžete obrátit na pobočky Občanské poradny Žďár nad Sázavou, Občanské poradny Třebíč, nebo Osobní poradnu SOS – Asociace ve Velkém Meziříčí (SOS - Sdružení obrany spotřebitelů).

Žďárská pobočka své služby nabízí jednou za čtrnáct dní vždy ve středu v sudých týdnech od 11:30 do 15:00 hodin. Funguje v budově staré radnice v zasedací místnosti. Poradenská linka: 721 137 458.

Třebíčská pobočka je otevřena každé pondělí od 8:00 do 17:00 hodin. Najdete ji na Náměstí 80/4 ve Velkém Meziříčí. Poradenská linka: 606 021 577. Elektronické poradenství: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

Zatímco poradna ze Žďáru zde funguje již řadu let, Třebíčská teprve od podzimu roku 2021. Někomu může vrtat hlavou, proč se tu objevila. Důvod je prostý. Z Velkého Meziříčí a okolí dojíždělo do Třebíče již tolik klientů, že sociální službě připadalo vhodné vydat se za svými klienty a tím jim situaci zjednodušit.

A s čím je možné se na občanskou poradnu obrátit? Je toho opravdu hodně. Vysvětlí vám obsah dokumentů, pomůže při sepsání vybraných písemností, nebo vás přímo doprovodí na komplikované jednání a tím vás morálně podpoří. S pomocí můžete počítat v oblastech: sociální dávky; sociální služby; sociální pojištění; pracovně-právní vztahy a zaměstnanost; bydlení; rodina a mezilidské vztahy; občansko-právní vztahy; daně a poplatky; zdravotní pojištění a zdravotnictví; školství a vzdělávání; dluhová problematika; ochrana spotřebitele; právní systém ČR; právní systém EU; občanské soudní řízení; veřejná správa; trestní právo i Ochrana základních práv a svobod.

Třetí poradnou, kterou ve Velkém Meziříčí najdete, je Osobní poradna SOS – Asociace ve Velkém Meziříčí. Po několikaměsíční odmlce obnovuje svoji činnost. Své služby poskytuje v budově staré radnice v zasedací místnosti každý pátek od 12:00 do 16:00. Poradci SOS poraden jsou studenti právnické fakulty Brno. Poradí v oblastech reklamace, odstoupení od smlouvy, změny dodavatele energie, nebo třeba ohledně nájmu. Poradenská linka: 542 210 549, 542 210 778, Elektronické poradenství: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

U všech tří poraden je vhodné si schůzku domluvit předem. Vyhnete se tak případnému čekání.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.