Město bude hospodařit s přebytkem vyšším než 65 milionů korun

P1400568Zastupitelstvo města schválilo rozdělení přebytku hospodaření z minulého roku. Volné finanční zdroje městu poslouží například na financování opravy komunikace a chodníku v ulici Oslavická, modernizaci učeben na základních školách nebo první etapu rekonstrukce zimního stadionu.

Mimo jiné se před samotným schválením prezentoval návrh finančního výboru, ústy jeho předsedy Ing. Tomáše Malce, na vypuštění druhé etapy rekonstrukce ulice Nad Gymnáziem ve výši 21 milionů korun z návrhu rozdělení přebytku z důvodu tvorby větší finanční rezervy na budoucí investice. Dočkal se reakce starosty města Alexandrose Kaminarase, který vyvracel úvahu finančního výboru a osvětlil, jak na tom město skutečně finančně je s tím, že například 50 milionů investovaných korun na vybudování stavebních pozemků na Hliništích se vrátí zpět do městské kasy. S prodejem se počítá ještě v letošním roce. Diskuze se týkala také uspoření financí v rámci zřízení deponie (pozn. red.: místo vymezené k uložení vykopané zeminy) na území města. „Jsem rád, že se rozdělení přebytku schválilo v navrhované formě. V tomto volebním období se pokusíme využít dotačních možností na maximum, protože v těch následujících se nabídka dotací zúží. Děkuji všem kolegům za věcnou a konstruktivní diskuzi, která vedla k tomu, že návrh rozdělení přebytku podpořili všichni přítomní zastupitelé," uvedl starosta města Alexandros Kaminaras.

Celkem 65 494 135 korun se rozdělí z přebytku loňského roku mezi investiční akce. Rozdělení finančních prostředků schválili zastupitelé na svém zasedání posledního února. Mezi významné investiční akce se řadí už zmíněná oprava komunikací v ulici Oslavická, první etapa rekonstrukce zimního stadionu, oprava chodníku včetně veřejného osvětlení v ulici Čechova. Modernizace učeben základních škol vyžaduje povinný podíl k dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Město v letošním rozpočtu vyhradilo na tuto akci zhruba 35 milionů korun. V případě Základní školy Oslavická a Základní školy Sokolovská je předpokládaná celková výše dotace zhruba 56 milionů korun.

Zuzana Najtová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.