Světlá opět nabídla přehlídku moderní gastronomie

IMG 9281Aktualizováno o nové video:

Středa 14. října na velkomeziříčské Světlé patřila tradičnímu gastrodnu. Od rána až do 17 hodin se zájemci mohli přijít podívat na výrobky studentů školy. Ale nejen na ně, součástí akce byl i bohatý doprovodný program. Filip Sajler například připravoval lososa a barman David Neumann ukázal umění hodné mistra ČR a vicemistra Evropy ve Flair bartendingu.

Již třicátý osmý ročník gastronomické výstavy Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel ve Velkém Meziříčí nabídl přehlídku moderní gastronomie, jak ji dnes škola učí své studenty. I z výstavy prací žáků čtvrtého, maturitního ročníku a také absolventů odborných kurzů byly patrné měnící se trendy v tomto oboru. Při zhlédnutí slavnostních mís, výrobků studené kuchyně, ale i cukrářských pochoutek a slavnostních tabulí zaujal zejména nový způsob aranžování. „Letošní 38. gastroden dále rozvíjel novou koncepci této tradiční gastronomické výstavy, kdy je kladen důraz na kvalitu a prezentaci nových poznatků a trendů v oboru gastronomie," potvrdil dojem návštěvníků i zástupce ředitelky školy Stanislav Svoboda.
Doprovodný program zabavil nejen návštěvníky zvenčí, ale i samotné studenty, pro něž byla připravena řada celostátních i regionálních soutěží – cukrářská Ukaž, co umíš, ve vyřezávání ovoce Live carving a pro žáky základních škol Poznej, co jíš. „Říjnový termín gastrodne sice neumožňuje zařadit do programu venkovní soutěže. Ale ani o tradiční venkovní akce – barmanské soutěže, gastroštafetu – nejsou návštěvníci školy ochuzeni. Pořádáme je v tradičním květnovém termínu," podotkl S. Svoboda.
Dospělí návštěvníci školy se vrhli zejména na ukázky vaření, pečení, míchání nápojů a další pod souhrnným názvem Kulinářská akademie. Každý se mohl přiučit něco nového ať již od šéfkuchaře Filipa Sajlera z televizního pořadu Kluci v akci, či mistra ČR a vicemistra Evropy ve Flair bartendingu, barmana Davida Neumanna. S cukrářem Peterem Siposem se podívali, jak se rodí dort s firmou Dostissimo, ve stánku Bidvestu mohli ochutnat maso upravené způsobem Sous vide, od brand manažerky Kateřiny Kluchové ochutnat vybrané značky ginu, nebo pro změnu vína od sommelierů Ludmily Veverkové a Tomáše Čížka. Svou zastávku na okruhu prostorami školy měl i turistický region San Benedetto del Tronto. Zájem byl i o podzimní výstavu ovoce a zeleniny. V sychravém podzimním počasí návštěvníci ocenili i možnost usednout do restaurace a kavárny a ochutnat některé z výtvorů studentů.
Gastronomická výstava je nejen ukázkou umu studentů a fungování Světlé. Je také pozvánkou pro další zájemce o studium tohoto perspektivního oboru. I proto škola při gastrodnu současně pořádala den otevřených dveří, v jehož rámci si mohli ti, před nimiž je letos volba střední školy, vyzkoušet přijímačky nanečisto. Seznámili se přitom s vybavením školy a se studijními možnostmi. Zlákat je mohl třeba i seznam míst, kam se jako studenti školy mohou vyjet na zahraniční odbornou praxi a stáž.
„Letošní gastroden byl další velkou akcí, kterou se veřejnosti představila Nová Světlá. Škola, která vznikla v loňském roce sloučením dvou tradičních místních středních škol. Také letos navštívila výstavu řada vzácných hostů, třeba senátor František Bradáč, představitelé Kraje Vysočina v čele s radní Marií Kružíkovou a města Velké Meziříčí se starostou Radovanem Necidem," uzavřel Stanislav Svoboda s tím, že zaměstnanci i žáci HŠ Světlá a SOŠ řemesel za návštěvu všem děkují. Přitom všechny přátele Světlé už nyní pozval na další návštěvu, a to ve čtvrtek 3. prosince, kdy proběhne Mikulášský den otevřených dveří.

Připravila Martina Strnadová 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.