Starostové mikroregionu hájí své obce

Valná hromada_01Valná schůze mikroregionu, konaná ve čtvrtek 18. května v Jupiter clubu, prověřila odhodlání a schopnost starostů hájit zájmy své obce i celého mikroregionu. Jednání s přehledem i nadhledem řídil předseda mikroregionu Michal Drápela. U předsednického stolu se vedle něj střídali zástupci nejrůznějších institucí, kteří starosty seznamovali s novinkami a povinnostmi, které obce čekají.

Jako první se této části ujal Odbor územního plánování velkomeziříčské radnice pod vedením Antonína Koziny. Přítomným osvěžil metodiku zadávání změn v územním plánu a seznámil je s novinkami, které tento výsostně důležitý dokument přináší novelou schválenou Ministerstvem pro místní rozvoj v lednu tohoto roku. Starostové se zajímali o způsob zapracování možností zřizování obnovitelných zdrojů energie v obci i krajině. Důležitý byl i bod, seznamující s územní rezervou pro vysokorychlostní trať.

Druhý bod byl optimistický s opatrným výhledem do budoucna. Makléř Radim Dočekal z Českomoravské komoditní burzy Kladno, seznámil starosty se současným vývojem cen na trhu energií a pochvaloval si ceny, které se podařilo dohodnou při posledním obchodování.

S dalším příspěvkem předstoupil před starosty obcí vedoucí Odboru informatiky Kraje Vysočina Petr Pavlinec. Digitální technická mapa je dalším užitečným nástrojem, který v budoucnu usnadní a zrychlí přístup úřadů i občanů k přesným informacím o infrastruktuře. Od starostů kraj potřebuje, aby dodali všechna potřebná data. Z nich vzniká digitální vektorová mapa, která obsahuje údaje o vybraných přírodních, stavebních, inženýrských a technických objektech a zařízeních. „Kdo má jaká geodetická data někde ‚v šuplíku‘, prosím, dodejte nám je," požádal na závěr zástupce obcí Pavlinec.

Nejdelší a pro všechny bezesporu nejcitlivější bod přišel naposled. Terénní pečovatelská služba a její spolufinancování nenechala nikoho lhostejným. Za předsednický stůl zasedli zástupci kraje v čele s radním pro sociální oblast Janem Tourkem a Věrou Švarcovou, vedoucí Odboru sociálních věcí. Projednávaná situace je o to složitější, že se v této oblasti pohybuje několik organizací, které nabízejí velice podobné služby. Jak však pravil pan radní, potřebných lidí bude bohužel přibývat a práce v této oblasti bude dost. Jde jen o to práci pořádně zorganizovat a hlavně zaplatit. A právě o výši příspěvku v bouřlivé debatě šlo. Většina starostů byla ochotná na terénní sociální službu akceptovat částku 100 korun na občana za rok. Místostarosta Kaman se snažil prosadit částku dvojnásobnou, se kterou však nepochodil.

Memorandum o financování terénní pečovatelské služby mezi obcemi mikroregionu Velkomeziříčsko-Bítešsko, městem Velkým Meziříčím a Krajem Vysočina však nakonec starostové přece jen odhlasovali, a tak je vše na dobré cestě. Služba by měla začít fungovat od 1. ledna 2024. O výši příspěvku však budou zástupci obcí ještě jednat a místostarosta Kaman nechá provést důkladnou analýzu, která prověří, s jakou výškou příspěvků bude Velké Meziříčí schopno tuto službu provozovat. „Pečovatelská služba bude dostupná 7 dnů v týdnu, nejméně 12 hodin denně. Jedná se o pilotní projekt v Kraji Vysočina, který bude postupně zaváděn i na dalším území kraje. Podařilo se nastartovat velmi důležitou strategii, která v dlouhodobém horizontu poslouží většině občanů v našich obcích.,“ vyjádřil se k problému předseda Mikroregionu Velkomeziříčsko-Bítešsko Michal Drápela.

Jan Uher

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.