Studentské projekty řešily Svit s Čechovými sady

DSCF4473 2Krajinářské vyřešení a propojení areálu bývalého Svitu s Riegrovými a Čechovými sady formou víceúčelového a vlastně hlavního městského parku. To bylo téma prací studentů Ústavu krajinářské architektury Mendelovy univerzity v Brně.

 

DSCF4466 3Pod vedením místního architekta a vyučujícího ústavu Petra Veličky své návrhy představili včera v kinosále Jupiter clubu. „Čtyři studentské týmy se tímto územím zabývaly od loňského podzimu a v zadání nebyly limitovány ani majetkovými poměry a vlastně ani předpokládanými výdaji na realizaci,“ vysvětlil Petr Velička s tím, že návrhy mají ukázat možnosti, jak lze dnešní brownfield Svitu s přilehlým zanedbaným parkem vyřešit tak, aby plnil budoucí úlohu hlavní rekreační zóny ve městě. V návrzích se proto například objevila i poměrně razantní řešení mostů, která by dokázala odstranit problém s železniční tratí, jež prakticky neprostupně parky odděluje. Studenti rovněž pracovali s vodou nejen řeky Balinky, ale i potůčku v Čechových sadech. Navrhli parkovací dům, amfiteátr pro kulturní akce a další nezbytné součásti odpočinkového místa pro obyvatele našeho města. „Naším cílem je ukázat, jak moc důležitá je veřejná debata a důkladné přemýšlení nad tím, co má být výsledkem proměny tohoto místa. Je přitom jasné, že jde o desítky let trvající proces, který ale bez jasného cíle smysl nemá,“ uzavřel Velička.

Výstava studentských návrhů městského parku je k vidění ve vestibulu kina do 18. června, poté se přesune ke vstupu do velkého sálu Jupiter clubu, kde zůstane do konce června.

-kid-

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.