Filozofický festival nabídl třiadvacet přednášek, koncerty i divadla

31050017Sedmnáctý ročník Evropského festivalu filozofie se uskutečnil na téma lokální vs. globální. To se promítlo do všech přednáškových bloků. Diskuse se dotkla nejaktuálnějších témat ze všech možných úhlů pohledu.

Víc než tři desítky zajímavých hostů z rozmanitých oblastí vědeckého, ale i společenského života nabídly od 1. do 7. června ve Velkém Meziříčí příležitost k zamyšlení všem, kdo rádi poznávají současný svět v širších souvislostech.

Programovou skladbu festivalu jsme uspořádali podle přání našeho publika. O víkendu jsme nabídli akce v dopoledních, odpoledních i večerních hodinách. Odborný program naplnilo 23 přednášek.  Největší zájem byl o vystoupení Magdy Vášáryové, Václava Bělohradského, Františka Kinského, Danuše Siering s Janem Podstatzkým Lichtenstein, Tomáše Sedláčka. Také vystoupení ostatních přednášejících se těšila zájmu posluchačů.                                                                                                                                          

V rámci doprovodného programu se uskutečnily 4 koncerty, výstava a autorské čtení haiku, dvě divadelní představení, z nichž bylo jedno pro děti. MAS Most Vysočiny uspořádala na náměstí jarmark. Velký zájem byl o talk show Zbigniewa Czendlika a Marka Orko Váchy. S velkým ohlasem se setkala festivalová ochutnávka Poutník chodí pěšky. Své diváky si našel komponovaný program haiku. Velkou radost mám ze zařazení výukového interaktivního bloku pro žáky 6. tříd ZŠ s ukázkami významné lokální architektury a uměleckých děl v krajině města i krajině volné. Děkuji manželům Veličkovým a Alici Trojanové za skvělý nápad. Festival tradičně zakončil koncert v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Concentus Moraviae.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem, kteří stáli za přípravou a organizací vlastního průběhu festivalu. Festival nelze pořádat bez patřičné podpory. Hlavním finančním garantem EFF je dlouhodobě Město Velké Meziříčí. Odbornými garanty festivalu jsou Filosofický ústav AV ČR a Filozofická fakulta MU v Brně. Finančně festival podporuje Kraj Vysočina a Akademie věd ČR. V odborné přípravě festivalu odváděl skvělou práci programový výbor: Pavel Baran, Josef Krob, Ondřej Ševeček, Petr Dvořák, Michael Hauser, Juraj Hvorecký. Festival se uskutečnil díky podpoře týmu Muzea Velké Meziříčí vedeného Irenou Tronečkovou a vstřícnosti hraběte Jana Podstatzkého Lichtenstein. Technicky a organizačně akci zajistili pracovníci Jupiter clubu, ORO, Tomáš Rozmarýn, HŠ Světlá a Střední odborná škola řemesel. Děkuji také Petrosu Martakidisovi za skvělou práci na poli grafiky a propagace. Radim Svoboda a Libor Smejkal zaznamenali průběh festivalu svými kamerami a fotoaparáty. Velký dík patří všem návštěvníkům a posluchačům za účast. Velmi si vážím vaší podpory a zájmu o festival.

Milan Dufek

 

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.